Direcţia de Sănătate Constanţa ameninţă că sistează plăţile către Spitalul Judeţean

3233
Direcţia de Sănătate Constanţa ameninţă că sistează plăţile către Spitalul Judeţean - fond-proteste-dsp-1702666603.jpg

Articole de la același autor

După aproximativ o lună în care nu au primit altceva decât promisiuni că va fi bine, angajaţii Direcţiilor de Sănătate din întreaga ţară ameninţă cu blocarea activităţii şi, mai grav, cu sistarea plăţilor către spitalele judeţene, care, evident, au mereu cel mai mare număr de bolnavi internaţi. Valul de proteste este generat de nemulţumirile privind nivelul salariilor nemajorate de câţiva ani. Din această cauză, unii angajaţii au blocat deja, sub diverse forme, activitatea instituţiilor în care lucrează şi spun că nu vor mai efectua plăţile către terţi.

Protestatarii, inclusiv cei din judeţul Constanţa, spun că nu vor mai vira fondurile prin care Ministerul Sănătăţii susţine activitatea Unităţilor de Primiri Urgenţe şi a Compartimentelor de Primiri Urgenţe din spitale.

La fel de afectaţi ar putea fi, în unele zone, şi mediatorii sanitari, asistenţii comunitari, dar şi personalul din cabinetele medicale şcolare, care sunt plătiţi din fonduri de la Ministerul Sănătăţii, fonduri care ajung tot prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică la unităţile administrativ-teritoriale şi apoi la beneficiarii finali.

Printre judeţele în care se înregistrează blocaje, sub diferite forme, în activitatea Direcţiilor de Sănătate Publică se numără Sibiu, Iaşi, Neamţ, Hunedoara, Harghita, Constanţa, Suceava. La Constanţa ies zilnic în stradă în jur de 50 de angajaţi, care susţin că vor renunţa la acţiuni doar dacă salariile lor vor fi similare cu cele ale colegilor din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.


Reprezentantul Sindicatului „Forţa Legii”, Marius Sepi, a declarat pentru „Cuget Liber” că angajaţii din DSP-uri sunt disperaţi și se consideră Cenuşăreasa sistemului sanitar, întrucât au cele mai mici salarii. Sindicalistul a afirmat că oamenii le-au spus foarte clar guvernanţilor că nu vor renunţa la aceste proteste dacă nu vor fi puşi pe aceeaşi grilă cu cei din CNAS.

„În luna martie am depus în Parlament un amendament ca şi angajaţii DSP să beneficieze de acelaşi drept, pentru că sunt instituţii asemănătoare cu cei de la Casa Naţională de Sănătate (CNAS). Spre surpriza noastră, parlamentarii au votat împotriva acestui amendament şi, ca urmare, în jur de 4.200 de salariaţi care lucrează în inima sistemului sanitar au fost excluşi”, a precizat sindicalistul.

În timp ce aşteaptă marea majorare, oamenii spun că foarte mulţi dintre ei au salarii de circa 4.000 de lei, după 30 de ani de muncă. „În momentul în care se fac anumite modificări salariale pentru instituțiile echivalente nouă, ar trebui ca şi noi să putem beneficia de aceste drepturi, nu doar alţii”, a declarat un protestatar.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că revendicările angajaților din DSP-uri, care protestează acum, sunt îndreptățite şi că se vor găsi soluții, în cele din urmă. Acesta a subliniat, totuşi, că România se confruntă cu o criză economică, prin urmare soluțiile „nu trebuie să fie utopice”.

Între timp, toată lumea speră că plăţile către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa nu vor fi sistate. „Dacă cei de la DSP vor decide să sisteze plăţile către noi, nu avem ce face. Vom vedea ce se întâmplă, dar poate nu se va întâmpla acest lucru. La acest moment, la noi, totul este în regulă. Am plătit salariile, nu avem probleme financiare, suntem la zi cu plăţile către furnizori, investiţiile merg mai departe”, ne-a declarat directorul unităţii sanitare, ec. Ionuţ Cornel Ionescu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5038 secunde