Statistici îngrijorătoare. Constanța, "fruntașă" la numărul bolnavilor cu diabet

1864

Articole de la același autor

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa arată că, la momentul actual, în judeţul nostru există 47.199 bolnavi care au diabet. Aceasta este, însă, situaţia din hârtiile medicilor, pentru că, în realitate, şi ei recunosc că, de fapt, cifrele sunt mult mai mari şi îngrijorătoare.

Se presupune că, în prezent, unul din doi adulţi cu diabet este nediagnosticat, întrucât mulţi pacienţi neglijează boala, iar în momentul diagnosticului complicaţiile sunt deja instalate. Din păcate, datele Ministerului Sănătăţii sunt următoarele: diabetul zaharat de tip 2 la copil şi adultul tânăr este în continuă creştere, existând riscul să devină o problemă globală de sănătate publică. Tocmai de aceea, prevenţia trebuie să includă, obligatoriu, un stil de viaţă adecvat, cuprinzând o alimentaţie sănătoasă, un orar de mese echilibrat, menţinerea unei greutăţi cât mai apropiate de cea ideală, evitarea fumatului, orar de somn adecvat, activitate fizică şi managementul stresului.

Ce este de făcut cu atât de mulţi diabetici? Potrivit dr. Mihaela Iftene, medic diabetolog şi boli de nutriţie, pandemia de Covid și faptul că oamenii au stat acasă o perioadă lungă de timp au contribuit la creşterea acestor cifre. Unele persoane au făcut Covid şi apoi, secundar, și diabet zaharat. Mai grav este că boala a luat amploare şi în rândul copiilor.

„La copii, principala cauză de apariție a diabetului este lipsa de mișcare, nu fac sport suficient, dar și alimentația defectuoasă, bogată în calorii, de tip fast-food. La cei mici mai există o problemă, statul timp îndelungat în fața gadgeturilor. Practic, toată ziua sunt conectați la telefon, tablete, pierd timpul și uită să se mai reconecteze la realitate. Cel mai mic copil, pe care l-am diagnosticat cu tipul 2 de diabet, a avut șase ani, cu 39 kg. În astfel de cazuri, vina le aparține părinților care stau cu ei. Tipul 1 de diabet, în schimb, este întâlnit la pacienții care sunt dependenți de insulină, şi care a afectat mult și persoanele tinere. Se poate spune că sunt, deja, adolescenți dependenți de insulină. La tipul 1, cauza este autoimună, deci, la un moment dat, se distruge pancreasul, iar la tipul 2, principalul vinovat este obezitatea, dar și lipsa de mișcare, alimentația defectuoasă”, a declarat medicul, pentru „Cuget Liber”.

La rândul său, dr. Georgiana Mihaela Necula a precizat că, de mai multă vreme, numărul bolnavilor de diabet este în creştere. „Am observat că sunt din ce în ce mai mulţi diabetici, de la o zi la alta, atât în spital, cât şi în ambulatoriu. Din acest motiv, este necesar ca oamenii să adopte un stil de viaţă sănătos, cu minimum 30 de minute de mişcare pe zi. Multe cazuri de diabet se asociază cu obezitate, iar oamenii trebuie să înţeleagă că este absolut necesară limitarea consumului de dulciuri, a băuturilor carbogazoase. În plus, ceea ce predomină foarte tare este sindromul metabolic la copii şi adolescenţi, un lucru extrem de îngrijorător”, a subliniat medicul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4723 secunde