Explozie de cazuri de diabet la Constanţa! "Ce se raportează este doar vârful icebergului"

1414

Articole de la același autor

Numărul cazurilor de diabet zaharat este din ce în ce mai mare în întreaga lume. Și la Constanța situația se prezintă la fel de dramatic, la acest moment, în județul nostru fiind înregistrați, numai în primul semestru al anului, nici mai mult, nici mai puțin de 45.978 bolnavi de diabet. Din păcate, susțin specialiștii, cazurile sunt mult mai numeroase, pentru că sunt oameni care nu merg la medic, în ciuda faptului că nu se simt bine.

Potrivit dr. Mihaela Iftene, medic diabetolog şi boli de nutriţie, din păcate, ce se raportează este „doar vârful icebergului. În realitate, cazurile sunt mult mai multe de 45.000. Pandemia, faptul că oamenii au stat acasă atât de mult timp au contribuit la creşterea acestor cifre. Unele persoane au făcut Covid şi apoi, secundar, și diabet zaharat. Pe de altă parte, probabil că alimentația, lipsa de mișcare, obezitatea, care este în creștere, au avut un aport. Cert este că există mai mulți factori care au dus la creșterea numărului de cazuri. Eu am avut la cabinet numeroase cazuri noi apărute post-Covid. Unii s-au confruntat cu creșteri de glicemie, fie din cauza tratamentului, fie din cauza virusului, care dă creșteri ale insulinorezistenței. Alţii au reușit să ajungă, între timp, la valori normale ale glicemiei, dar mulți au rămas și cu tratament, și cu diabet”, ne-a declarat medicul.

La rândul său, dr. Iuliana Botezatu, directorul Spitalului CF Port Constanţa, a precizat că, în general, una dintre complicațiile ale infecției cu Sars-Cov-2 este diabetul zaharat. De asemenea, și creșterea în greutate a populației, pe care mulți au experimentat-o în perioada de pandemie, la fel ca şi restricțiile, cu lipsa de mișcare, izolarea, toate au contribuit la această creștere a numărului de cazuri.

Dr. Doina Catrinoiu, medic primar diabet, nutriţie şi boli Metabolice, şeful Secţiei Medicale 1 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, precizează că acesta este trendul mondial. Cel mai grav este, însă, că mulți bolnavi nu se prezintă la medic pentru a fi luați în evidență.

„S-a stabilit științific că diabetul şi Covidul sunt strâns intercorelate, afectând celula Beta, și, din această cauză, o parte dintre pacienți au avut o agravare a simptomelor și o parte dintre persoanele care au avut Covid-19 au un diagnostic de diabet zaharat nou descoperit. Totuşi, este greu să facem estimări, însă noi suntem pregătiți să preluăm noii pacienți. Singura problemă și recomandare pe care aș face-o eu este să își facă cel puțin un control pe an, şi aici mă refer la cei care nu au factori de risc și cei cu factori de risc - un control de două ori pe an. Cred că această verificare ar arăta care este adevărata creștere a numărului de persoane cu diabet, iar în ceea ce privește bolnavii, și ei ar fi în siguranță”, a precizat specialistul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.7117 secunde