România, în stare de alertă epidemică! "Nu ne dorim restricții!"

542
2
România, în stare de alertă epidemică!

Articole de la același autor

România se confruntă cu un număr ridicat de infecţii respiratorii, bilanţ care tot creşte de la o săptămână la alta. Peste 74.000 de cazuri de infecții respiratorii au fost raportate într-o singură săptămână, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică. În plus, au fost raportate și două decese din cauza gripei.

România nu va introduce restricții ca urmare a numărului în creștere de cazuri de gripă, ci va face o serie de recomandări pentru populație, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă susținută joi. El a precizat că nu va declara epidemie de gripă întrucât o lege adoptată în timpul pandemiei de COVID ar obliga autoritățile să ia măsuri privind izolarea și carantina, iar el nu dorește să afecteze activitatea socială și economică a României. Astfel, situația va fi gestionată printr-o stare de alertă epidemică, în care se vor face recomandări și nu se vor impune restricții.

De luni, elevii revin la cursuri, motiv pentru care ministrul Alexandru Rafila a precizat că nu crede că o să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea unităților școlare, însă a punctat necesitatea ca elevii bolnavi să nu meargă la școală.

„Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ceea ce trebuie făcut în organizarea unităților de învăţământ, inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți, dacă părinții i-au adus la școală, în ciuda faptului că au simptome”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Într-o intervenţie la Digi 24, oficialul a mai spus că, chiar dacă va fi declarată epidemie de gripă, asta nu înseamnă că vor fi restricţii semnificative: „Nu trebuie să înţeleagă cineva că se vor introduce restricţii şi obligativităţi. Este vorba despre măsurile care se iau la nivelul unităţilor sanitare pentru limitarea vizitelor în spital, în perioada cât va evolua această stare de epidemie, pe de o parte. Pe de altă parte, se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecţie a personalului medical şi a pacienţilor în unităţile medicale, inclusiv utilizarea măştii în unitatea medicală, screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu. O să intre şi un set de recomandări generale pentru populaţie - orice persoană răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar, pentru că cel mai important lucru este să fii izolat şi să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie”, a afirmat Rafila.

De asemenea, prezentă în aceeași conferință de presă, Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat că redeschiderea școlilor, pe 9 ianuarie, nu va fi afectată de gripă, iar situația va fi gestionată printr-o serie de recomandări, precum triajul efectual la școală pentru depistarea elevilor bolnavi sau purtarea măștii de protecție în anumite situații.

Multe medicamente au dispărut din farmacii

În ceea ce priveşte spitalele, acestea sunt ocupate la maxim, iar internările sunt condiţionate de externări. Mai mult, România se confruntă şi cu lipsa anumitor tratamente destinate răcelii şi gripei. După ce oamenii au luat cu asalt farmaciile şi au cumpărat tot ce s-a putut, Ministerul Sănătăţii a făcut publică, pe site-ul propriu, lista medicamentelor alternative, pentru adulţi şi copii. Vorbim despre antitermice, antiinflamatoare şi antivirale care se găsesc în prezent în farmaciile din România sub alte denumiri faţă de cele cu care ne-am obişnuit, dar care conţin aceeaşi substanţă activă.

Care este situaţia la Constanţa

La ultima raportare, pe raza județului Constanța s-au înregistrat: 3.546 persoane cu infecţii acute de căi respiratorii superioare, 1.031 bolnavi de pneumonie, 115 persoane cu gripă.

În aceste zile în care ţara noastră este vulnerabilă în faţa infectărilor, virozele respiratorii reprezintă unul dintre cele mai comune tipuri de patologii cu transmitere interumană, ele fiind de altfel un lucru absolut normal pentru sezonul rece.

În contextul în care suntem la un pas distanţă de epidemia de gripă, DSP Constanța trage un semnal de alarmă și face câteva recomandări populației pentru reducerea transmiterii infecțiilor.

Prevenirea și controlul infecțiilor respiratorii sunt posibile în mare măsura dacă sunt respectate o serie de reguli:

- respectarea cu strictețe a măsurilor igienico-sanitare;

- purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, slab ventilate;

- evitarea spațiilor aglomerate;

- în cazul copiilor care prezintă simptomele unei viroze respiratorii, se recomandă izolarea și este important să nu meargă în comunități (grădiniță, școală, after school) pentru că pot răspândi foarte ușor infecția;

- evitarea contactului cu persoanele simptomatice;

- aerisirea încăperilor, sălilor de clasă sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-20 grade C.



Comentează știrea

radu
8 ianuarie 2023
Construirea de spitale si reabilitarea celor vechi

Tocmai de aceea se impune construirea de noi spitale și reabilitarea celor vechi…!!! Ar trebui aplicat principiul ” lecției învățate „, cu trimitere la experiența perioadei Covid, din anul 2020, când mulți pacienți au fost tratați în corturi medicale sau pe holurile spitalelor, iar doctori ortopezi, oftalmologi sau pediatri erau obligați să trateze cazuri de Covid… !!!

Sandel
10 ianuarie 2023
Epidemie

Nici un copil nu vrea sa mearga la scoala sau gradinita daca se simte rau! Un stranut sau o tuse ocazionala nu se numeste gripa-covid! Cand se va desfiinta epidemia de lene din invatamant, astfel incat mai ales la medicina sa fie admisi numai cei cu posibil talent, apoi si la celelalte facultati? Vrem o tara ca alte tari, dar cum, cu atatia trantori care vor sa lucreze in a8a zi a saptamanii si cu program redus!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.018 secunde