Ce şi-a propus Spitalul Judeţean Constanţa să facă pentru scăderea infecţiilor nosocomiale

2685
Ce şi-a propus Spitalul Judeţean Constanţa să facă pentru scăderea infecţiilor nosocomiale - fond-infectii-1701978907.JPG

Articole de la același autor

Nu există spital fără infecții nosocomiale, fie el de stat sau privat. De fapt, aceste infecţii reprezintă o problemă extrem de serioasă, pentru că ele pot apărea atunci când pacienții se internează într-un spital cu o afecțiune și pleacă de acolo cu o cu totul altă infecție. De obicei, infecțiile sunt cauzate de bacterii rezistente la antibiotice și pot duce la complicații grave, cum ar fi pneumonie și febră. În astfel de situaţii, persoanele bolnave și slăbite sunt vulnerabile la anumite bacterii rezistente la antibiotice, care pot fi transmise prin contact direct cu persoane infectate sau prin intermediul obiectelor contaminate, cum ar fi lenjerii de pat, mânere de uși și echipamente medicale.

Potrivit statisticilor reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, infecţiile nosocomiale se află într-o continuă creştere în judeţul nostru: 688 numai în anul 2023. De exemplu, în anul 2020 au fost înregistrate 445 astfel de cazuri, în 2021, 564, iar anul trecut cifrele au fost asemănătoare. Din păcate, aceste infecţii prezintă un risc real pentru bolnavi şi pot apărea oricând, cauzele fiind multiple, dar ţin în mare parte şi de imunitatea pacientului. În Constanţa, susţin medicii, se poate vorbi despre infecţiile nosocomiale cu stafilococul auriu, Acinetobacter, Klepsiella, diferite infecţii virale etc. De fapt, oriunde în lume, cele mai multe spitale se confruntă cu aceste infecţii, care atrag după sine o serie de probleme. Este vorba despre germeni care nu mai răspund la ambioterapia clasică şi atunci eforturile sunt mari pentru susţinerea bolnavilor internaţi, întrucât sunt infecţii multi-rezistente, susţin medicii.

Aşa cum era de aşteptat, cele mai multe astfel de infecţii sunt întâlnite la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, 394 la număr, de la începutul anului şi până în prezent, doar că aici se prezintă, pe parcursul a 12 luni, aproximativ 75.000-80.000 de pacienţi. Pentru a diminua cifra acestora, zilele trecute a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Achiziţionarea de echipamente destinate reducerii infecţiilor nosocomiale”, în cadrul Planului Naţional de Redresare și Rezilienţă (PNRR).

Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, o echipă mixtă de specialişti din cadrul SCJU se va ocupa de implementarea cât mai rapidă a noului proiect, în valoare de 34 milioane de lei. Fondurile vor fi investite în echipamente de ultimă generaţie, menite să ajute la prevenirea şi combaterea infecţiilor intraspitaliceşti.

Datorită implicării în acest proiect, în perioada următoare, spitalul va fi dotat cu o serie de echipamente pentru dezinfecţia spaţiilor şi a suprafeţelor, vor fi organizate saloane speciale pentru pacienţii cu boli infecţioase, care vor fi echipate cu mobilier şi aparatură medicală de înaltă performanţă. Totodată, se vor moderniza mai multe blocuri operatorii, staţia de sterilizare, iar o parte din sumă va fi alocată dezvoltării laboratorului de microbiologie. Precizăm că diferenţa de 294 infecţii s-a înregistrat la celelalte spitale de pe raza judeţului Constanţa. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1529 secunde