X

Ne luăm adio de la Spitalul de copii? "Noi avem nevoie, ca unitate sanitară, de acest corp de clădire!"

4024
Dacă în urmă cu câteva luni toată lumea se bucura că vom avea la Constanţa un spital dedicat îngrijirii copiilor şi mămicilor lor, iată că acest vis începe să se năruie. Se pare că Guvernul taie finanțarea promisă pentru șase spitale din țară, printre care şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Astfel, cele 740 de milioane de euro din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu se vor mai aloca Ministerului Sănătății, în condiţiile în care acești bani erau destinați pentru construcția și modernizarea mai multor unități sanitare, precum și pentru alte proiecte în domeniul sănătății, însă toate acestea au fost declarate nerealizabile.

Zilele trecute, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că Guvernul nu a solicitat reducerea finanțării pentru spitale, ci Comisia Europeană a redus suma alocată României cu 2,1 miliarde de euro din PNRR. Prin urmare, România nu mai beneficiază de suma inițială de granturi nerambursabile, ci cu 2,1 miliarde de euro mai puțin, ceea ce face imposibilă, cel puţin la acest moment, realizarea anumitor proiecte. Astfel, şase spitale sau secții noi din ţară au fost tăiate de pe lista PNRR şi pierd finanțarea alocată. Este vorba despre construirea Spitalului de Obstetrică Ginecologie Buftea (96 milioane euro), construirea departamentului „Sănătatea mamei și copilului - Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța” (142 milioane euro), construcţia de secţii medicale în judeţul Arad (95 milioane euro), construcţia Spitalului de Urgenţă „Prof. dr. Dimitrie Gerota” într-o nouă locaţie (202 milioane euro). Acestora li se adaugă construirea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase Braşov (96 milioane euro) şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia (46 milioane euro).

Din păcate, planurile pentru aceste proiecte au fost, pur şi simplu, spulberate. Toate acestea în condiţiile în care, la Constanţa, departamentul „Sănătatea mamei și copilului”, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, este mai mult decât necesar, în toate perioadele anului. Nu mai spunem că, pe timpul verii, populaţia Constanţei creşte semnificativ şi, aşa cum era de aşteptat, la fel şi numărul de bolnavi, adulţi sau copii, care se adresează unităţii sanitare.

După ani de zile în care mămicile au sperat că vor avea un spaţiu mai generos, în care să poată fi investigate şi tratate, totul pare a se disipa, într-o fracţiune de secundă, ca şi cum nici n-ar fi existat vreodată. Noul corp ar fi trebuit să aibă 365 de paturi, două blocuri operatorii, unul pentru obstetrică - ginecologie cu cinci săli de operații și unul pentru chirurgie pediatrică, cu patru săli de operații. În acelaşi timp, proiectul are în componenţă şi înființarea unei unităţi de primire a urgențelor pentru pediatrie și ginecologie. Teoretic, pentru că practic nu se ştie când se vor mai identifica resursele necesare unei construcţii de o asemenea amploare.

Ce spun reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJC) Constanţa despre pierderea finanţării? „Până la această oră, Consiliul Județean Constanța nu a primit nicio informare oficială în legătură cu acest subiect”, a fost răspunsul lor.

Întrebat despre proiect, directorul SCJU Constanţa, Ionuţ Cornel Ionescu, ne-a declarat că de el se ocupă CJC. „Noi nu am primit nicio hârtie oficială. Avem un contract semnat cu Ministerul Sănătăţii, pe surse de finanţare PNRR. Fiind contractul CJC, noi fiind doar beneficiarii finali ai proiectului, probabil că discuţiile se vor purta între preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi ministrul Sănătăţii. Ce vă pot spune eu este că noi avem nevoie, ca unitate sanitară, de acest corp de clădire”, a precizat managerul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2827 secunde