La sărbătoarea Unirii din Piața Ovidiu

Ciolan destul, clienți puțini

203

Articole de la același autor

Vremea a fost de partea constănțenilor, atât organizatori, cât și a celor prezenți în Piața Ovidiu cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească. Soarele și temperatura plăcută au oferit un cadru de invidiat evenimentului, cum și-ar fi putut dori oricine implicat în punerea pe roate a spectacolului.

Dar, din păcate, lumea nu s-a înghesuit foarte tare la discursuri și reprezentații folclorice, deși acestea din urmă ar fi meritat.
În ce privește luările de cuvânt din partea notabilităților, nu este de mirare că cei trecuți prin comunism s-au plictisit de clișeistica obișnuită, iar cei mai tineri pur și simplu nu mai au răbdare pentru așa ceva.

"Asta-i horă românească, cine-o joacă să trăiască!"
După discursurile în format standard și perfect (sau prefect) previzibile, a urmat un spectacol folcloric susținut de ansamblul "Plaiuri dobrogene", dirijat de Costel Cloșcă. Coregrafia a căzut în sarcina maestrului Mihai Vasile. Cu această ocazie, cei prezenți în piață s-au adunat în jurul artiștilor, având, în sfârșit, un motiv temeinic să o facă. Instrumentiștii au zis cu foc și au zis bine, iar soliștii Costel Șimu și Ionelia Lefterică au cântat din suflet. La fel și Andreea Milea, elevă la Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu, întoarsă recent cu un premiu de la un concurs folcloric de la Alba Iulia, care a cântat cu puțină sfială (de înțeles), dar pe măsura evenimentului. Ceea ce a sunat puțin ciudat, a fost izul pronunțat ardelean al momentului folcloric oferit de maestrul Costel Șimu. Evenimentul sărbătorit la 24 ianuarie este, totuși, unirea Moldovei cu Țara Românească. Acest mic detaliu nu i-a împiedicat pe cei prezenți să se lase încântați de frumusețea cântului românesc și de vocea maestrului Șimu, ceea ce s-a văzut mai ales prin faptul că publicul a reacționat din ce în ce mai bine de la un cântec la altul. Odată publicul încălzit, Andreea Milea și Ionelia Lefterică nu au mai trebuit decât să țină atmosfera încălzită, nu că nu ar fi putut să "țină frontul" singură oricare dintre ele. Dansatorii, care au luat ochii celor prezenți, au încântat mai ales prin faptul că au jucat cu plăcere vizibilă, iar acest fapt acoperă întotdeauna eventualele ezitări sau pași greșiți. Două grupuri de dansatori s-au întrecut, unul mai matur și unul mai tânăr, cele două unindu-se într-unul singur la sfârșitul spectacolului. Oricum, fetele s-au învârtit cu eleganță, iar băieții au fluierat și au tras câte o țâpuritură din tot pieptul și au lipit niște palme răsunătoare cizmei. De nu erau negre cizmele cu pricina, cu siguranță se înroșeau.
La sfârșitul spectacolului folcloric dansatorii i-au luat pe cei prezenți într-o horă mare. De fapt, s-au format mai multe jumătăți de horă, care s-au unit, în cele din urmă, într-un singur cerc, cu Radu Mazăre și Dănuț Culețu la distanță apreciabilă.
După horă a urmat o defilare militară a unor unități ale forțelor navale și ale jandarmeriei. Încălziți de horă și de spectacolul folcloric, cei prezenți în piață, care acum păreau sensibil mai mulți decât la începutul manifestării, i-au aplaudat cum se cuvine pe ostașii români.
Ultimul moment al acestui eveniment a fost masa gratuită oferită de personalul Batalionului 110 Comunicații și Informații al Forțelor Navale, constând în tradiționala fasole cu ciolan ca la mama armată acasă. Vinul fiert nu a lipsit nici el.

La Medgidia, locuitorii au sărbătorit această zi printr-o horă, în Piațeta Decebal. După horă, fanfara "Dan Spătaru", prezentă la manifestare, a intonat câteva refrene patriotice, iar locuitorii s-au deplasat în sunet de fanfară spre Casa de Cultură "I.N. Roman" unde a avut loc un spectacol de muzică, susținut de soliștii Casei de Cultură din localitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.739 secunde