Crimeea va reveni Ucrainei numai dacă Federația Rusă va înceta să existe

157
Crimeea va reveni Ucrainei numai  dacă Federația Rusă va înceta să existe - crimeea-1565356179.jpg

Articole recomandate

Crimeea va reveni sub jurisdicția Kievului numai dacă Federația Rusă va înceta să existe, a declarat, recent, vicepreședintele Comisiei pentru relații internaționale din Consiliul Federației (Senatul rus), Vladimir Djabarov, citat de agenția de presă RIA Novosti, într-un comentariu la declarația făcută de noul președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, care afirmase în urmă cu o zi că peninsula Crimeea se va întoarce într-o zi la Ucraina.

"Peninsula Crimeea a ajuns întâmplător în componenta Ucrainei, iar acum dreptatea a triumfat", a afirmat senatorul rus, adăugând că declarații precum cele ale președintelui ucrainean nu trebuie luate în serios. "Niciodată aceasta nu se va întâmpla. Numai dacă Federația Rusă va înceta să existe", a insistat el.

Potrivit acestuia, dacă Zelenski va continuă să facă astfel de declarații, relațiile dintre Moscova și Kiev vor rămâne în impas.

"În genere, știu sigur că va veni o zi în care Crimeea se va întoarce cu siguranță la Ucraina", a declarat președintele ucrainean într-o întâlnire pe care a avut-o cu reprezentanți ai comunității tătarilor din Crimeea stabiliți în Turcia, cu ocazia vizitei întreprinse la Ankara.

Zelenski a spus că familiile tătarilor din Crimeea dispersate se vor reuni atunci la aceeași masă, iar cântecul "Ey, güzel Qirim" (Crimeea mea frumoasă, în tătară) va răsuna ca o amintire a pătimirilor suferite de această comunitate greu încercată în istorie.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014 în urma unui referendum ale cărui rezultate nu au fost recunoscute niciodată de Kiev și Occident în siajul mișcării de contestare care a adus forțele prooccidentale la putere în Ucraina. Majoritatea tătarilor din Crimeea au respins referendumul, plasându-se în opoziție față de Moscova, care a declanșat persecuții împotriva reprezentanților critici ai acestei comunități.

UE și SUA au instituit în 2014 sancțiuni, pe etape, împotriva Moscovei pentru acest rapt teritorial, iar de atunci autoritățile ruse au declarat în repetate rânduri că problema Crimeii este închisă și că peninsula nu poate face obiect de discuție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3564 secunde