Cum s-a "dezumflat" scutul europenilor după discuția dintre Obama și Medvedev

601
1
Cum s-a
Afirmația privind scutul antirachetă făcută luni de Barack Obama într-o discuție cu Dmitri Medvedev, surprinsă de un microfon deschis, a perturbat campania electorală americană, însă în Europa a generat reacții prudente, comentează Wall Street Journal, în ediția electronică.

Președintele american i-a spus omologului său rus că va "avea mai multă flexibilitate" în privința scutului antirachetă din Europa, după alegerile prezidențiale din noiembrie. El a fost criticat de candidatul la învestitura republicană pentru prezidențiale Mitt Romney, care a apreciat că acesta este un semn că Obama va "ceda în fața Rusiei", opinie împărtășită și de membri ai opoziției din Polonia.

Administrația Obama a generat îngrijorare în Europa Centrală și de Est în 2009, când a schimbat planul administrației George W. Bush privind scutul antirachetă, într-un efort de a "reseta" relațiile cu Rusia. Conform planului lui Obama, interceptori antirachetă ar urma să fie instalați în România în 2015 și în Polonia în 2018. Opoziția poloneză, care critică de asemenea ameliorarea relațiilor Poloniei cu Germania și Rusia, a apreciat că afirmația făcută luni de Obama confirmă temerile lor că angajamentul SUA privind scutul antirachetă nu este solid.

"Nu sunt deloc surprins", a declarat Witold Waszczykowski, fost negociator polonez pe tema scutului cu administrația Bush, în prezent parlamentar al Partidului Lege și Justiție (opoziție). "Lui Obama nu îi place ideea scutului antirachetă chiar acum. Este în contradicție cu politica de resetare față de Rusia".

"Nu este ceva surprinzător sau nou și nu este furie în Polonia", a declarat la rândul său Stefan Niesiolowski, parlamentar din partea Platformei Civice aflate la putere. El a apreciat că afirmația lui Obama i-a făcut pe unii să creadă că acordul privind scutul s-ar putea schimba.

Autoritățile din România nu au făcut niciun comentariu privind remarcile lui Obama, un purtător de cuvânt al Ministerului ceh de Externe a refuzat să comenteze, iar Ministerul Afacerilor Externe din Polonia nu a răspuns la cererea de a comenta.

Comentează știrea

cancan
6 aprilie 2012
sunteti dusi cu pluta

cine scrie chestiile astea? In joc nu e vorba de Europa. SUA au suficiente mijloace antiracheta. La fel si UE. Problema e ca Israelul este total descoperit in fata unui posibil atac nuclear din Iran. Mai ales daca se folosesc drept vectori purtatori rachete. Iar Israelul este in contradictie fatisa cu Obama. Scutul nu are nici un rol strategic pentru Europa sau SUA. Este vital pentru Israel, Grecia, Bulgaria, Romania. Este o problema strict regionala. Dar daca Obama abandoneaza aceasta zona (asa cum s-a inteles cand a renuntat la scutul Bush), va avea mari probleme. Foarte mari. Rusia actuala nu este URSS si nici Rusia lui Gorbaciov. O cedare in fata lor este fatala pentru tot sistemul democrat! Iar a le accepta jocul (sustinerea lui Ahmadinejad, care ar fi vinovat de raul ce se va dezlantui -nu ei-) este mai mult decit o defectiune sau viziune originala. Este o tradare in toata regula...

Articole pe aceeași temă

Marţi, 27 Martie 2012
Stire din Actual : Cutremur puternic în Chile
Pagina a fost generata in 1.7477 secunde