Luna viitoare încep lucrările de asamblare a noului sarcofag de la Cernobîl

503
Luna viitoare încep lucrările  de asamblare a noului  sarcofag de la Cernobîl - cernobil-1332942184.jpg
Lucrările de asamblare a unui nou sarcofag la centrala Cernobîl, menit să reducă amenințarea radioactivității, vor începe pe 26 aprilie, ziua în care a avut loc această catastrofă nucleară, considerată cea mai gravă din istoria lumii, a anunțat președinția ucraineană.

"Construirea sarcofagului Cen-tralei Nucleare de la Cernobîl va începe pe 26 aprilie", a anunțat președinția într-un comunicat, citându-l pe șeful statului Viktor Ianukovici, care participă la summit-ul nuclear la Seul.

Prima fază de asamblare a acestei construcții, cu o înălțime de 108 metri și o masă de 20.000 de tone, a început deja, anul acesta, a precizat pentru AFP Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), însăr-cinată cu gestionarea fondurilor prevăzute pentru acest proiect.

"Fondurile necesare sunt dis-ponibile, iar lucrările decurg conform calendarului, fără în-târzieri, pentru ca noua incintă să fie completată și instalată deasupra reactorului avariat până la jumătatea lui 2015, așa cum s-a prevăzut", a declarat Anton Usov, purtătorul de cuvânt al reprezentanței BERD.

Centrala de la Cernobîl, situată la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, a fost teatrul celei mai grave catastrofe nucleare din istoria omenirii, în urma exploziei reactorului numărul patru, pe 26 aprilie 1986, și contaminării unei bune părți a Europei, dar mai ales a Ucrainei, Belarusului și Rusiei.

Dărâmăturile reactorului avariat au fost acoperite în 1986 cu o șapă de beton, însă această instalație, construită în pripă, este fisurată și nu poate fi considerată sigură.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 27 Martie 2012
Stire din Actual : Cutremur puternic în Chile
Pagina a fost generata in 0.4611 secunde