ONU deține suficiente dovezi pentru a-l inculpa pe Bashar al-Assad

267
ONU deține suficiente dovezi pentru a-l inculpa pe Bashar al-Assad - basharalassad006-1333036828.jpg
Un oficial de rang înalt al ONU l-a avertizat pe președintele sirian Bashar al-Assad că "există suficiente dovezi" ale represiunii violente angajate de peste un an împotriva opozanților regimului pentru a-l incul-pa pentru crime contra umanității.

"În fapte, există suficiente dovezi care arată că multe dintre aceste acte sunt comise de forțele de securitate (și) trebuie să fi primit aprobarea sau să fi făcut obiectul complicității la cel mai înalt nivel", a afirmat Înaltul comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, într-un interviu difuzat de BBC.

"Președintele Assad ar putea pur și simplu să ordone încetarea violențelor și ele s-ar opri. Este genul de lucru pe care judecătorii responsabili de cazuri de crime contra umanității îl vor considera ca o responsabilitate a celui care comandă armata", a adăugat ea, în timp ce ONU apreciază că violențele din Siria s-au soldat cu peste 9.000 de victime în decurs de un an.

Avocata sud-africană a acuzat forțele regimului sirian de acte "înspăimântătoare", cum ar fi să tragă în genunchii copiilor și să nu le acorde îngrijiri medicale.

Fosta judecătoare de la Curtea Penală Internațională (CPI) a insistat asupra faptului că acum Consiliul de Securitate are suficiente dovezi serioase pentru a justifica trmiterea în fața acestei Curți. "Oameni ca el pot continua mult timp, dar într-o zi trebuie să înfrunte justiția", a conchis ea.

Miercuri, forțele siriene au purtat ofensive împotriva bastioanelor rebele, în timp ce secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon i-a cerut lui Assad să aplice fără întârziere planul de pace stabilit de emisarul internațional Kofi Annan, pe care regimul sirian l-ar fi acceptat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 27 Martie 2012
Stire din Actual : Cutremur puternic în Chile
Pagina a fost generata in 0.3206 secunde