Datoria SUA a depășit Produsul Intern Brut

1148
Datoria SUA a depășit Produsul Intern Brut - barackobama-1312469751.jpg
Datoria publică a Statelor Unite ale Americii a depășit miercuri Produsul Intern Brut al țării, la numai o zi după ce Congresul a aprobat majorarea plafonului de îndatorare pentru evitarea intrării în incapacitate de plată, conform datelor Departamentului de Tezaur, informează Agerpres.

Datoria publică a SUA a crescut miercuri cu 238 miliarde dolari, până la 14.580 miliarde dolari, depășind astfel PIB-ul înregistrat în 2010 de SUA, de 14.520 miliarde dolari.

Ultima dată când datoria publică a SUA a depășit PIB-ul național a fost în 1947, chiar după al Doilea Război Mondial.

Lipsa unui acord în Congres pentru majorarea plafonului de îndatorare, cifrată la 14.290 miliarde dolari, a generat o acută criză politică, care amenința SUA cu încetarea de plăți, problemă soluționată printr-un pact bipartit de ultim moment.

Acordul, ratificat marți de președintele Barack Obama, în aceeași zi în care Tezaurul a anunțat că va rămâne fără fonduri pentru a-și îndeplini obligații, prevede o creștere a plafonului de îndatorare în două faze.

Prima, imediată, prevede majorarea acestuia la 917 miliarde dolari, până la finele lui 2011. Ulterior, un grup de parlamentari, format din mem-bri ai partidului republican și democrat va propune, în decembrie 2011, o a doua creș-tere, la 1.200 - 1.500 miliarde dolari, care va permite Guvernului federal să funcționeze până în 2013.

Administrația Obama este implicată într-o bătălie pentru controlul conturilor fiscale ale SUA și reducerea deficitului bugetar, care alimentează escaladarea datoriei publice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3677 secunde