Concurs Diplomații libieni din Bulgaria s-au alăturat rebelilor și au preluat controlul ambasadei din Sofia

355

Articole recomandate

Personalul diplomatic al ambasadei libiene la Sofia, condus de Ibrahim al-Furis, persona non grata în Bulgaria începând din 25 iulie, a preluat controlul asupra clădirii și a anunțat că se alătură forțelor rebele.

Grupul de diplomați a coborât drapelul libian, a distrus un portret al lui Gaddafi și a luat sigiliul misiunii și cutia cu bani, relatează Realitatea.net.

Șeful interimar al ambasadei libiene și secretarul său au fost reținuți temporar pentru că au refuzat să îl denunțe pe Gaddafi.

Potrivit cotidianului Dnevnik, angajații bulgari ai misiunii nu și-au oprit activitatea și nu au primit informații despre ce urmează să se întâmple.

Ministerul bulgar de Externe a explicat că decizia de a-l declara pe al-Furis persona non grata nu a fost luată pentru că el s-a alătura rebelilor de la Benghazi, ci în baza articolului 9 al Convenției de la Viena.

Articolul 9 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice afirmă că o țară gazdă poate "notifica oricând și fără să fie obligată să explice că șeful misiunii sau orice membru al echipei diplomatice a misiunii este persona non grata".

Potrivit MAE bulgar, consulul Ibrahim al-Furis a fost îndemnat să demisioneze voluntar în urmă cu mai multe săptămâni și a început pregătirile pentru plecare. "Mi-am clarificat situația conturilor bancare și am luat bilete de avion, dar am decis să rămân pentru a-mi reabilita numele și a-mi apăra fiul", le-a spus diplomatul jurnaliștilor.

Fiul lui al-Furis urmează un tratament la un spital din capitală.

Consulul, care avea la dispoziție 24 de ore, începând de luni, să părăsească țara, a declarat că nu o va face. El a explicat că se așteaptă să fie numit reprezentant oficial al forțelor rebele libiene în Bulgaria în termen de două săptămâni.

Între timp, autoritățile bulgare au suspendat contactul cu ambasada libiană la Sofia, "până când situația se clarifică".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 26 Iulie 2011
Stire din Actual : Europa, în stare de alertă
Pagina a fost generata in 3.8845 secunde