Concurs Germania a renunțat la un proiect comun cu SUA

222

Articole recomandate

Germania a renunțat la intenția de a cofinanța un proiect comun cu SUA de creare a unei rețele de sateliți de spionaj, care a provocat dezacorduri cu Franța, relatează săptămânalul Der Spiegel, în ediția care va apărea azi.
Germania urma să contribuie cu câteva zeci de milioane de euro la proiectul HiROS, care prevedea amplasarea pe orbită a șase sateliți de înaltă rezoluție, capabili să identifice, de la înălțimi de 500 de kilometri, obiecte de 50 de centimetri, conform revistei germane, care citează surse apropiate de guvernul de la Berlin.
Germania a decis însă, în vara anului trecut, să renunțe la proiect, deși, conform docu-mentelor obținute de WikiLeaks, un colaborator al ambasadei SUA la Berlin conta, în februarie 2009, pe o finanțare germană de 100 - 200 de milioane de euro.
La nivel oficial, sateliții ar fi avut utilizări comerciale și ar fi urmat să fie folosiți pentru prevenirea catastrofelor naturale, dar, în realitate, principalul utilizator ar fi fost serviciile secrete germane BND. "Decizia de a nu finanța proiectul va permite și evitarea nemulțumirilor Franței, care intenționează să lanseze propriul sistem", adaugă Der Spiegel.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 10 Ianuarie 2011
Stire din Actual : Scrutin istoric în Sudan
Pagina a fost generata in 2.2443 secunde