Iulia Navalnaia, în plenul Parlamentului European: Putin este un „monstru sângeros”

37
Iulia Navalnaia, în plenul Parlamentului European: Putin este un „monstru sângeros” - iulia-navalnaia-strasbourg--1709138969.jpg
Aleksei Navalnîi a fost torturat la ordinele lui Vladimir Putin, un „monstru sângeros” aflat în fruntea unei organizaţii criminale din care fac parte asasini și oameni ce otrăvesc, a declarat miercuri Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în Franța.


Iulia Navalnaia a reiterat în fața deputaților europeni că soțul ei a fost ucis și nu a murit din cauze naturale, așa cum susține Kremlinul. „La ordinele lui Putin, Aleksei a fost înfometat timp de trei ani, a fost pus într-o celulă mică, izolat de toată lumea, iar apoi a fost ucis. Această crimă publică a demonstrat că Putin poate face orice şi că nu se poate negocia cu el”, a declarat văduva opozantului rus într-un discurs în limba engleză.


Ea a cerut ca liderul de la Kremlin să fie tras la răspundere nu doar „pentru tot ce i-a făcut lui Aleksei” Navalnîi, dar și pentru acțiunile sale împotriva Federației Ruse și împotriva Ucrainei.


Cu toate că Vladimir Putin se află într-un moment de propagandă în care dă impresia că jubilează din mai multe motive - reluarea ofensivei ruseși în Ucraina, blocajul din Camera Reprezentanților din SUA asupra continuării ajutorului pentru Ucraina, atacurile în creștere ale extremei drepte pro-ruse asupra instituțiilor occidentale, moartea principalului său opozant și așteptata sa „încoronare” pentru încă șase ani la Kremlin -, Iulia Navalnaia se declară convinsă că toată această fațadă va cădea într-o bună zi.


„Răul se va prăbuşi şi va veni un viitor mai frumos”, a prezis ea, promițând că va face tot ce-i va sta în putință pentru dărâmarea regimului Putin.


Iulia Navalnaia a prezentat totodată o perspectivă proprie asupra înfrângerii lui Putin. În opinia ei, liderul de la Kremlin nu poate fi învins doar prin „rezoluții” și „sancțiuni”, întrucât nu are principii și nu crede în moralitate și reguli. În schimb, este necesară o abordare inovatoare în privința lui.


În deschiderea şedinţei, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a făcut un apel la apărarea democraţiei şi a cerut o anchetă internaţională în cazul morții lui Navalnîi, remarcă Agerpres.


„Suntem aici pentru a-i aduce un omagiu lui Aleksei Navalnîi, în prezenţa curajoasei sale soţii, Iulia. Pe 16 februarie am primit vestea tragică a morţii lui Aleksei Navalnîi. Uciderea sa este o crimă care trebuie să fie anchetată internaţional. Vreau să transmit condoleanţe Iuliei, copiilor Daria şi Zahar, tuturor celor care l-au cunoscut şi iubit din întreaga lume. Nu trebuie să uităm şi nu trebuie să cedăm. Democraţia cere curaj, de aceea Aleksei s-a întors în Rusia. Oamenii care au ieşit în stradă după moartea sa ne arată că autoritarismul este fragil”, a afirmat Metsola.


Aleksei Navalnîi, principalul opozant al regimului Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, în colonia penitenciară „Lupul polar”, unde ispășea o condamnare la închisoare pentru procese considerate motivate politic. Foștii săi colaboratori apropiați sunt convinși că decesul a fost provocat și nu a survenit din cauze naturale.


Trupul neînsuflețit al opozantului a fost predat mamei sale abia sâmbăta trecută, după numeroase solicitări în acest sens. Funeraliile sunt programate pentru vineri, 1 martie, cu slujba religioasă la biserica Maica Domnului „Alină-mi necazurile” din cartierul Marino, din sudul Moscovei, și depunerea sicriului la cimitirul Borisov, situat în apropiere.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.373 secunde