Justițiarii din Kenya se luptă să apere culturile de avocado

414
Justițiarii din Kenya se luptă să apere culturile de avocado - fondavocado-1642432324.jpg

Articole de la același autor

Sectorul cultivării de avocado în Kenya a devenit atât de profitabil, încât bande de crimă organizată au început să-i ia în vizor pe cei care cresc fructul mult râvnit. Un singur copac de avocado poate produce fructe ce se pot vinde cu 600 de dolari, destul cât să plătești educația privată a unui elev de gimnaziu pentru întreg anul școlar în statul african, scrie BBC.Cu o cerere de avocado în creștere în SUA și Europa, Kenya a depășit, anul trecut, Africa de Sud și a devenit cel mai mare exportator al continentului african. Astfel au apărut și grupuri de justițiari care protejează cultura cunoscută și ca „aurul verde”.

La căderea nopții, într-o fermă destul de mare din regiunea centrală Murang’a, șase bărbați tineri îmbrăcați în pelerine de ploaie groase și înarmați cu torțe, macete și bâte își încep tura.

Ei au fost angajați să păzească ferma și prețioasele fructe de avocado.

Este o muncă periculoasă, iar oamenii se pot răni și chiar pot fi omorâți.

„Ori noi, ori ei, din păcate, și a trebuit să ne protejăm”, spune unul dintre aceștia pentru reporterul BBC, referindu-se la un incident recent în care un hoț suspectat că fură avocado fusese omorât.

Proprietarul fermei, care are aproximativ jumătate de hectar, spune că a trebuit să acționeze pentru că devenise victimă a hoților.

„Poți împrejmui întreaga fermă cu gard, însă nu-i va opri”, spune el, arătând unde a fost tăiat gardul de sârmă ghimpată.

„Petreci un întreg sezon având grijă de recoltele tale, apoi într-o singură noapte toate fructele sunt furate în câteva ore”, mai spune acesta.

Un alt justițiar care repară gardul aprobă: „Îl vor tăia și vor fura ce vor”.

El se îngrijorează cum va suferi comunitatea, având în vedere că majoritatea oamenilor supraviețuiesc de pe urma comerțului – mulți lucrează pentru cei cu ferme mai mari, în vreme ce majoritatea familiilor au și ei câțiva copaci.

„Dacă dormim, tații și mamele noastre nu vor avea niciun cent”, spune el.

Patrula lor va dura până în zori.

Fructele de avocado în Kenya tind să fie culese între februarie și octombrie – însă hoții au luat în vizor și fructele care nu sunt coapte.

În încercarea de a limita piața neagră, autoritățile au impus o interdicție de export a fructelor, din noiembrie până la sfârșitul lui ianuarie.

Însă are un efect limitat pe teren. Fermierii precum cei din regiunea Murang’a sunt nevoiți să recolteze devreme pentru a-și salva cultura din fața cartelurilor care caută avocado.

Lăsarea fructelor în copaci este pur și simplu o invitație pentru hoți.

În regiunea Meru – la aproape 100 de kilometri mai la nord – situația este mult mai rea. Jurnaliștii BBC ajung în zonă în același timp cu cumpărătorii europeni.


Aceasta înseamnă că unora dintre fermierii de avocado de acolo, precum Kinyua Mburugu, le este permisă recoltarea timpurie.

Astfel, într-o singură zi, mii de hectare de avocado Hass sunt culese. Fructul are un preț de până la 0,17 dolari fiecare.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4935 secunde