La Anvers, porturile europene se aliază împotriva traficului de droguri

186
La Anvers, porturile europene se aliază împotriva traficului de droguri - 1-1706168932.jpg

Articole de la același autor

Uniunea Europeană a lansat, la Anvers (Belgia), principalul punct de intrare a cocainei pe continentul european, o „Alianţă a porturilor” pentru armonizarea măsurilor de securitate împotriva traficului de droguri şi combaterii infiltrării lor prin reţele criminale, relatează agenţia AFP.

„Este nevoie de o reţea pentru a combate o altă reţea. Succesele obţinute împotriva criminalilor într-un singur port nu vor face decât să-i îndrepte spre alte porturi”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

„Cocaina, venită din America Latină, inundă piaţa europeană. Confiscările explodează în Europa, dar preţurile de vânzare nu cresc, ceea ce arată că fluxul drogurilor nu face decât să crească”, a subliniat Johansson.

Alianţa porturilor europene este destinată să creeze un parteneriat între autorităţile portuare, din vămi, poliţie şi companii de transport maritim, în special. 16 dintre principalele porturi de containere din Europa au fost reprezentate la lansarea Alianţei, între care Rotterdam, Hamburg, Algeciras, Marsilia şi Anvers.

„Complexitatea peisajului criminal nu face decât să se amplifice. Este evident pentru mine că nu vom putea să reuşim dacă ne concentrăm doar la nivel naţional”, a subliniat ministrul belgian de interne, Annelies Verlinden, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia Consiliului UE, în cursul acestui eveniment la care au participat şi omologi ai săi europeni.

Marile porturi sunt ţinta mafiilor locale, care nu ezită să corupă docheri, agenţi portuari sau şoferi de tiruri, vameşi şi poliţişti, uneori, pentru a permite recuperarea drogurilor din containere.

În uriaşul port Anvers, „mare cât 20.000 de terenuri de fotbal”, confiscările au bătut un nou record, cu 116 tone de droguri interceptate în 2023. Principalul oraş-port flamand este zguduit cu regularitate de violenţe legate de bande care îşi dispută un trafic cu mize financiare colosale.

Creşterea traficului în portul Anvers este consecutivă consolidării securităţii în portul Rotterdam, din Ţările de Jos, afirmă comisarul suedez.

„De acum, Anvers îşi intensifică lupta antidrog şi se pare că traficul se îndreaptă spre porturi mai mici. De exemplu, există indicii că o cantitate mai mare de droguri ajunge la Helsingborg, în Suedia”, a indicat Ylva Johansson.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8802 secunde