Daula și zurnaua, cu profesor!

Concurs La Constanța, prima școală de muzică tradițională turcească

833

Articole de la același autor

Turcii și tătarii vor avea posibilitatea de a deprinde tainele muzicii tradiționale chiar aici, în România.

Consilierul superior al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Aidun Curt Mola, a inițiat, de curând, un proiect pentru înființarea unei școli de muzică tradițională, cursurile urmând a fi susținute de profesori specializați din Turcia.
Important de remarcat este faptul că inițiativa se adresează etnicilor turci și tătari de toate vârstele, în funcție de interesul manifestat urmând a se organiza cursurile chiar la nivelul mai multor localități.
Ideea înființării unei astfel de școli a pornit ca urmare a necesităților ce se resimt în cadrul comunităților în acest domeniu. "Dacă până acum s-a pus un accent foarte mare pe însușirea dansurilor tradiționale, vrem să procedăm la fel și în cazul muzicii. Știm că este un război cu internetul și cu muzica electronică, dar credem că încă nu este prea târziu să salvăm muzica tradițională, să răsune din nou daula, zurnaua, darbuka, sazul", este de părere Aidun Curt Mola.
Reprezentantul Departamentului pentru Relații Interetnice nu este singur în acest demers. El a ales să lucreze alături de Sunai Giolacai. "Sunai a fost interfața cu comunitatea. El vine dintr-un mediu muzical, a avut până acum o relație mai strânsă cu consumatorii de muzică și mi-a certificat faptul că este nevoie să demarăm acest proiect, că este nevoie să îi facem pe etnicii turci și tătari să se întoarcă la muzica tradițională", a mai spus Curt Mola.

Primul profesor pentru instrumente cu corzi
Curt Mola speră să îi convingă și pe factorii de diseminare de la nivelul comunităților, respectiv uniunile turcă și tătară, de necesitatea acestui demers. Așa cum a menționat consilierul superior al DRI, Consulatul General al Turciei la Constanța și-a dat acordul de a susține proiectul și a făcut și un prim pas prin mijlocirea unei întâlniri cu unul dintre profesorii din Turcia care predă în prezent la Colegiul "K. Ataturk" din Medgidia. Este vorba despre un profesor pentru instrumente cu corzi care este gata să înceapă lucrul alături de doritori.
Inițiatorii au gândit proiectul prin prisma mai multor variante de concretizare. Curt Mola crede însă că "cea mai viabilă este cea a succesului. Suntem siguri că membrii comunităților turcă și tătară vor manifesta un interes crescut pentru deprinderea tainelor muzicii tradiționale. În Turcia sunt foarte mulți care fac acest lucru ca amatori, în timpul liber. Așa cum înainte era la mare preț Școala Populară de Artă, eu cred că și acum lumea poate fi stârnită. În plus, am gândit proiectul și ca o oportunitate pentru cei cu posibilități financiare reduse, fie ei din mediul rural sau urban, care poate sunt talentați, dar care nu își permit să își cultive talentul și să îl valorifice".
În acest context, inițiatorii pregătesc acum prima întâlnire pe care o vor avea cu cei dornici să se implice în proiect, atât în calitate de învățăcei, cât și susținători ai demersului. Vor urma apoi și alte întâlniri pentru stabilirea grupelor de lucru și a progra-mului cursurilor. Cursurile vor fi gratuite, iar cei mai talentați dintre discipoli vor obține și burse la instituțiile de învățământ din Turcia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6116 secunde