Concurs Lagarde: Grecia a luat măsuri importante, dar nu suficiente. FMI, UE și BCE nu sunt pregătite să discute termenii noului acord

355
Lagarde: Grecia a luat măsuri importante, dar nu suficiente. FMI, UE și BCE nu sunt pregătite să discute termenii noului acord - christinelagarde-1310465479.jpg

Articole recomandate

Fondul Monetar Internațional (FMI) și partenerii săi europeni nu sunt încă pregătiți să discute termenii celui de-al doilea pachet de bailout al Greciei, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, care a cerut Atenei eforturi mai mari pentru soluționarea crizei., informează Mediafax.
Guvernul elen a luat măsuri importante de reducere a deficitului bugetar, care sunt însă insuficiente, a afirmat Lagarde în prima întâlnire oficială cu presa din Washington de la preluarea mandatului de director general cu o săptămână în urmă.

"După părerea mea, nu suntem la etapa discutării termenilor și condițiilor, duratei și volumului, și nimic nu ar trebui luat ca atare. Grecia a muncit mult pentru reducerea deficitelor și pentru consolidarea fiscală, în cuantum de circa 5 puncte procentuale din PIB, ceea ce este un succes semnificativ. Știm cu toții însă că nu este suficient, că mai trebuie lucrat", a arătat ea.

Noul șef al FMI a afirmat că o soluție la problemele Greciei "este în lucru" și trebuie discutată în interiorul țării, dar și între Fond, Uniunea Europeană și Banca Centrală Europeană.

Moneda euro s-a depreciat pe piețele asiatice în urma comentariilor lui Lagarde, coborând la un nou minim al ultimelor patru luni față de dolarul SUA și la un nou minim istoric în raport cu francul elvețian.

Piețele de capital au suferit corecții în întreaga lume pentru cea de-a doua ședință consecutiv, din cauza temerilor că efectele de contagiune ale crizei din Grecia ar putea forța alte țări din zona euro să apeleze la sprijin financiar extern.

Miniștrii Finanțelor din zona euro, reuniți luni la Bruxelles, au discutat despre moduri de a ajuta Grecia, promițând credite mai ieftine, maturități mai lungi și un fond de bailout mai flexibil, care să susțină atât Atena, cât și Italia și Spania, amenințate tot mai serios de criză. Oficialii au arătat că măsurile vor fi anunțate "în scurt timp", dar nu au oferit un termen exact.

Lagarde a mai afirmat că John Lipsky, primul adjunct al directorului general al FMI, reprezintă Fondul la negocierile de la Bruxelles.

Cu privire la Italia, Lagarde a afirmat că, pe lângă măsurile fiscale, guvernul de la Roma trebuie să consolideze creșterea economică pentru a întări încrederea investitorilor, însă a precizat că FMI a derulat recent o evaluare a economiei italiene și că "unele cifre au fost excelente".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.648 secunde