Miniștrii de Finanțe ai UE nu au reușit să găsească idei noi de combatere a crizei

299
Miniștrii de Finanțe ai UE nu au reușit să găsească idei noi de combatere a crizei - ministrii-1316353394.jpg
Miniștrii de Finanțe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu au reușit, sâmbătă, să prezinte vreo idee nouă de combatere a crizei datoriilor din zona euro, mulțumindu-se să accepte unele propuneri, să respingă altele și să constate progresele măsurilor convenite deja.

Șefii ministerelor de profil și guvernatorii băncilor centrale ai țărilor din zona euro s-au întâlnit vineri în Polonia, iar sâmbătă a avut loc reuniunea reprezentanților din UE, pentru a discuta despre încetinirea creșterii economice și progresele realizate în consolidarea mijloacelor de protecție față de criza datoriilor suverane.

Într-o vizită fără precedent la discuțiile neoficiale ale liderilor financiari ai UE, secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a făcut apel la unitate și a cerut Germaniei să suplimenteze sprijinul pentru zona euro.

Dar apelul la acțiune adresat de Geithner țărilor care își permit să facă acest lucru a fost respins, întrucât liderii europeni cred că încrederea piețelor și sustenabiltatea finanțelor publice, cu alte cuvinte consolidarea acestora, sunt mai importante decât cheltuielile pentru dezvoltare.

"Consolidarea fiscală rămâne prioritatea zonei euro", a declarat luxemburghezul Jean-Claude Juncker, președintele Eurogroup, care reunește miniștrii de Finanțe din zona euro.

Ministrul de Finanțe din Grecia, Evangelos Venizelos, a respins sâmbătă discuțiile că țara sa se îndreaptă spre faliment.

"Comentariile și analizele despre defaultul (încetare de plăți) sau falimentul Greciei nu sunt doar iresponsabile ci și ridicole", a afirmat Venizelos într-un comunicat.

El a adăugat că Grecia este în fiecare weekend ținta unor atacuri organizate din partea speculatorilor de pe piețele internaționale.

Liderii din zona euro au promis Greciei, pe 21 iulie, un al doilea program de împrumut în valoare de 109 miliarde de euro, dar concretizarea acestuia depinde de găsirea unei soluții la solicitarea Finlandei de a primi garanții din partea statului elen.

Ministrul francez de Finanțe Francois Baroin a declarat că discuțiile se apropie de o soluție tehnică. Surse din zona euro au spus însă că un acord va avea loc abia la începutul lui octombrie, din cauza complexității sale.

Miniștrii de Finanțe au convenit sâmbătă că băncile europene trebuie consolidate, în urma testelor de stres din iulie.

Acordul nu înseamnă că băncile vor primi infuzii semnificate de capital din fonduri publice, ci doar o recunoaștere a rezultatelor testelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7306 secunde