Numărul jurnaliștilor închiși a crescut cu peste 20 la sută

407
Numărul jurnaliștilor închiși în întreaga lume a crescut cu peste 20%, ajungând la cel mai înalt nivel de la mijlocul anilor 1990, a anunțat, ieri, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), cu sediul la New York.

Grupul de apărare a presei susține, în cel mai recent raport, că în Iran sunt în prezent închiși mai mulți jurnaliști decât în orice altă țară. Astfel, în Iran sunt după gratii 43 din cei 179 de jurnaliști închiși în întreaga lume, conform datelor de până la 1 decembrie ale CPJ.

Printre cei închiși în prezent, se numără editorul iranian Mohammad Davari, câștigător al Premiului CPJ pentru libertatea presei, al cărui site a expus abuzurile asupra deținuților într-un centru de detenție care a fost închis între timp, se arată într-un comunicat.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a precizat că represiunea postelectorală a guvernului iranian din 2009 a dat startul unei campanii de trimitere a jurnaliștilor la închisoare, campanie ce continuă și astăzi.

"Numărul arestărilor, interogărilor și al persoanelor eliberate pe cauțiune este enorm. Efectul este acela că mulți jurnaliști știu că nu trebuie să abordeze subiecte critice", a spus jurnalistul iranian exilat Omid Memarian.

Printre țările cu cel mai mare număr de jurnaliști trimiși la închisoare, se numără Eritreea, China, Myanmar, Vietnam, Turcia și Siria, conform studiului CPJ. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6103 secunde