Obama amână războiul cu Siria. Pe cine nemulțumește decizia?

199
1
Obama amână războiul cu Siria.  Pe cine nemulțumește decizia? - obama-1378126175.jpg

Articole recomandate

Decizia președintelui Barack Obama de a cere votul Congresului cu privire la un atac asupra Siriei i-a luat prin surprindere pe adepții intervenției militare americane și pe analiștii politici deopotrivă, după ce toate pregătirile sugerau un atac iminent asupra obiectivelor militare siriene.

Președintele Barack Obama și-a argumentat decizia prin dorința de a cere acordul Congresului - organul legislativ al Statelor Unite, care este reprezentantul poporului, așa cum prevede Constituția. Criticii argumentează că orice amânare este doar un semn de slăbiciune care îi va dezamăgi pe aliați și îmboldi pe inamici.

Obama a argumentat în discursul său de sâmbătă că o amânare nu înseamnă o renunțare la pedepsirea președintelui sirian Bashar al-Assad, forțele armate americane fiind poziționate și actualizându-și țintele în permanență. Criticii săi susțin însă, că regi-mul lui Assad va avea timp să-și întărească apărarea și să ascundă armele. Nu în ultimul rând, și decizia Parlamentului britanic de vineri, de a nu permite trupelor britanice să ia parte la conflict, pare să fi cântărit în răzgândirea lui Obama.

"Este poate cea mai proastă decizie pe care o putea lua. După ce a vorbit de «linia roșie» pe care Assad nu are voie să o treacă, în acest moment o acțiune militară nu mai poate fi evitată", a declarat John Bolton, fostul ambasador la ONU și unul dintre criticii fervenți ai lui Obama. Republicanii John McCain și Lindsey Graham, doi dintre cei mai duri adepți ai războiului, l-au avertizat pe președinte că nu vor fi mulțumiți dacă acțiunea militară împotriva Siriei va fi una limitată.

Dar au existat și reacții pozitive la anunțul lui Obama, atât în tabăra democrată, cât și în cea republicană. "Administrația va trebui să explice cum sunt afectate interesele americane de acțiunile regimului sirian", a declarat Alan Grayson, deputat de Florida al Partidului Democrat.

"N-am auzit nicio explicație în acest sens, cred că singurii care doresc intervenția militară sunt reprezen-tanții complexului industrial militar", a adăugat el.

Complexul industrial militar american este un termen care caracterizează industria de armament și tentaculele sale care ajung în forțele armate, Congres, lobby și chiar formatorii de opinie. Pe lângă ocazia de a-și testa forțele armate în situații reale de luptă, orice intervenție militară americană înseamnă zeci de miliarde de dolari care se scurg în bugetul industriei de armament și în conturile furnizorilor privați de tehnică militară, consultanță și sprijin logistic. Pentru acești furnizori, orice nouă implicare militară în lume înseamnă mai multe contracte. 

Comentează știrea

admirator
3 septembrie 2013
cred ca a procedat bine

nu SUA vor inregistra un esec sau success (propagandistic) ci Obama; isi joaca viitorul politic si stie asta; de aici rezervele lui si nevoia de confirmare a deciziei; oricum, este cu totul alta politica fata de cea a lui Bush, care declarase ca SUA au invatat lectia de a nu mai lasa alte puteri sa-si faca de cap in sferele lor de influenta... Vom vedea. Deocamdata nu e vorba de nici o dezamagire. Sa vedem decizia Congresului. Dupa aia discutam.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5652 secunde