Pakistan stoarce de bani NATO pentru retragerea trupelor

316
Pakistan stoarce de bani NATO pentru retragerea trupelor - pakistannato-1337608372.jpg
Subiectul redeschiderii rutelor pakistaneze pentru convoaiele NATO, strate-gice pentru retragerea progresivă a Alianței din Afganistan, era în impas duminică seara din cauza taxei cerute de Pakistan, considerată "inacceptabilă" de Statele Unite, relatează AFP.

Dreptul de trecere prin teritoriul pakistanez, interzis de șase luni de Isla-mabad în urma uciderii din greșeală a 24 de soldați pakistanezi într-un raid american, este crucial pentru NATO, care se pregătește de o lungă și costisitoare operațiune logistică pentru a-și retrage cei 130.000 de militari și echipamentul din Afganistan până la sfârșitul lui 2014.

La începutul săptămânii trecute situația părea pozitivă, iar Pakistanul a autorizat vineri un prim convoi destinat ambasadei americane din Kabul.

Sâmbătă, însă, o întâlnire între secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, și președintele pakistanez, Asif Ali Zardari, a fost anulată în ultima clipă, oficial din cauza sosirii tardive a celui din urmă. Conform unui oficial american, acordul "ar putea să nu intervină" în cursul summitului NATO, care s-a desfășurat duminică și luni la Chicago. Unul dintre punctele de blocaj este prețul dreptului de trecere cerut per container. "Mai multe mii de dolari pe container" înseamnă un preț "inacceptabil", potrivit oficialului.

Presa americană a evocat suma de 5.000 de dolari pe container, adică de 30 de ori mai mult decât înainte de închiderea rutelor de aprovizio-nare. Pentru a încerca să deblocheze situația, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, și președintele pakistanez s-au întâlnit cu ocazia summitului NATO, însă nu se știe dacă s-au înregistrat progrese. NATO mai dispune de o altă rețea logistică pentru transportul echipamentului său din Afganistan, prin Rusia și țările din Asia Cen-trală, dar costurile sunt de 2,5 ori mai mari decât erau înainte prin Pakistan.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4329 secunde