BILANȚ MACABRU

Peste 260 de persoane au murit de frig în Europa

283
Peste 260 de persoane au murit de frig în Europa - frig-1328437482.jpg
Valul de frig care a lovit Europa de o săptămână continuă să facă victime, bilanțul fiind de cel puțin 260 de morți până sâmbătă, relatează AFP. Ucraina și Polonia sunt cele mai afectate, cu 167 de decese în total.

În Ucraina, se înregistrează până acum 122 de morți, iar adăposturile de urgență în care persoanele defavorizate se pot încălzi și pot primi o masă caldă au găzduit deja 65.000 de persoane, din care 12.000 în ultimele 24 de ore. Temperaturile, de până la -21°C în timpul zilei și -30°C noaptea, au mai urcat puțin în cursul zilei de sâmbătă.

În Polonia, numărul total al victimelor este 45, majoritatea fiind oameni fără adăpost.

Bosnia era și ea sâmbătă paralizată din cauza ninsorilor abundente, stratul de zăpadă atingând un metru la Sarajevo. Președintele croat, Ivo Josipovic și cel sârb, Boris Tadic, erau blocați într-un hotel din Jahorina, o stațiune de ski de lângă Sarajevo, unde au participat vineri la un summit.

În Muntenegru, o persoană a murit din cauza gerului, iar zona muntoasă din nord era izolată.

În România, bilanțul victimelor se ridica sâmbătă la 28 de morți și sute de școli au fost închise.

În Bulgaria, cea mai săracă țară din UE, frigul a omorât 16 persoane, majoritatea oameni de la țară găsiți înghețați la marginea drumului sau în case, pentru că nu au avut cu ce să facă focul. Dunărea a înghețat în mai multe zone, de exemplu, 60% din suprafața sa este plină de sloiuri în dreptul portului Ruse, ceea ce împiedică desfășurarea navigației.

Bilanțul valului de frig în alte țări din Europa de Est era vineri de 36 de morți: 10 în Letonia, nouă în Lituania, șapte în Serbia, șase în Cehia, doi în Grecia, unul în Slovacia și unul în Macedonia.

În Rusia, unde temperaturile au coborât la Moscova la -25°C și la -50°C în Siberia orientală, cel puțin 64 de persoane au murit din cauza gerului de la 1 ianuarie, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, care nu include și victimele actualului val de frig.

În Franța, două persoane au murit de frig, doi bolnavi de Alzheimer, care au ieșit din casă și nu au știut să se mai întoarcă. Gerul din estul țării, zăpada și poleiul din nord și vest au determinat autoritățile să instituie stare de alertă în cea mai mare parte a teritoriului francez, dat fiind că temperaturile au scăzut la -20°C la Reims și Mulhouse, iar vântul a atins o viteză de 30 km/h. Autoritățile le-au cerut consumatorilor să folosească cu moderație energia electrică.

Compania rusă producătoare de gaze naturale, Gazprom, a anunțat sâmbătă că nu va putea asigura livrările suplimentare solicitate de Europa occidentală.

În Italia, Roma continua să fie paralizată sâmbătă din cauza ninsorilor abundente care a căzut în cea mai mare parte a peninsulei, inclusiv în Sardinia și la Napoli, unde intemperiile au făcut o a cincea victimă. Temperaturile au fost de -30°C noaptea în Alpi Piemontezi (nord-vest), iar la Veneția, laguna a început să înghețe.

În Germania, temperaturile erau sâmbătă în jur de -10 grade în majoritatea orașelor, la Berlin înregistrându-se -16°C.

În Austria, termometrul a coborât până la  -28° în munții din centru și din Tirol (vest) și un bărbat a murit de frig în urma unui accident de mașină în sudul țării, numărul total al victimelor de la începutul valului de ger fiind de patru.

În Marea Britanie, erau așteptate căderi de zăpadă mai ales centrul și estul Angliei, iar în Spania se înregistrau -13° și vânt puternic de peste 100 km/h în unele zone.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5626 secunde