Portughezii, la limita răbdării

297
Zeci de mii de portughezi au ieșit în stradă, sâmbătă, la Lisabona, la apelul sindicatelor, pentru a-și exprima refuzul față de politica de austeritate a Guvernului de centru-dreapta, care se pregătește să o accentueze în vederea respectării angajamentelor internaționale asumate. 


Către ora locală 17.00 (19.00, ora României), manifestanții au umplut Piața Comerțului, situată în centrul capitalei și care, potrivit estimărilor presei, poate primi între 70.000 și 175.000 de persoane. Această manifestație "împotriva furtului salariilor și pensiilor" este organizată de către CGTP, principala confederație sindicală portugheză, dar se sprijină și pe susținerea Mișcării Indignaților și unui grup al cetățenilor care, prin rețele de socializare, a mobilizat cu două săptămâni înainte câteva sute de mii de persoane în aproximativ 30 de orașe. 
Reprezentând o nemulțumire socială în creștere, acest miting a fost cea mai importantă manifestație organizată în Portugalia de când țara a obținut, în mai 2011, un ajutor în valoare de 78 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. 
Într-un discurs adresat mulțimii, secretarul general al CGTP, Armenio Carlos, a îndemnat la "unitatea tuturor victimelor acestei politici" și a anunțat organizarea, la 3 octombrie, a unei reuniuni a Centralei sindicale, care va "discuta despre convocarea unei mari greve generale". 
În piața de pe malul fluviului Tejo, manifestanții au scandat "Jos austeritatea!", agitând pancarte și steaguri aparținând sindicatelor din cadrul administrațiilor locale, învățământului și chiar forțelor de ordine, după care s-au dispersat pașnic.  


În schimbul salvării financiare, Lisabona s-a angajat să pună în aplicare o cură de austeritate severă, însă recesiunea economică și șomajul s-au agravat, iar Guvernul de centru-dreapta întârzie să asaneze conturile publice. 
Deficitul bugetar se ridica la sfârșitul lui iunie la 6,8% din PIB, încă departe de obiectivul de 5% în ansamblu anul acesta, obiectiv abia revăzut în creștere de către creditori. Un control consolidat asupra cheltuielilor și o creștere a impozitelor asupra patrimoniului și capitalului sunt studiate în vederea corectării acestui derapaj. 
În 2013, Guvernul va trebui să aducă deficitul la 4,5% din PIB, față de un obiectiv anterior de 3%, prin realizarea unor economii suplimentare în valoare de 4,9 miliarde de euro care vor produce o nouă creștere a impozitului pe venit.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 27 Septembrie 2012
Stire din Actual : Grecia, paralizată de proteste
Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Stire din Economie : Încep protestele la Căile Ferate Române
Pagina a fost generata in 0.4385 secunde