Proprietarii de pisici nu se pot ascunde fără ca felinele să știe. Creează „hărți mentale”, au descoperit cercetătorii

215
Proprietarii de pisici nu se pot ascunde fără ca felinele să știe. Creează „hărți mentale”, au descoperit cercetătorii - pisici-1636736703.jpg
Oamenii de știință au aflat recent că pisicile domestice creează „hărți mentale” care le spun unde se află oamenii din apropiere, pe baza unor indicii audio.


Cercetătorii au testat pisici redând înregistrări cu voci umane care le strigă numele pisicilor; au redat apoi acele înregistrări, doar că de data aceasta printr-un difuzor într-un alt loc, astfel încât aceleași sunete veneau de mai departe, potrivit Live Science.

Pisicile păreau surprinse când vocea familiară a venit dintr-o locație la care nu se așteptau, pe baza a ceea ce auziseră deja. Acest lucru sugerează că pisicile își orientează spațial tovarășii umani nevăzuți folosind indicii audio - o abilitate cognitivă necunoscută anterior la feline.

A ști că ceva continuă să existe chiar dacă nu se vede (așa cum au demonstrat pisicile în răspunsurile lor) se numește permanența obiectului și este un test pe care cercetătorii îl folosesc pentru a măsura inteligența animalelor.


Potrivit Antena3.ro, bebelușii încep de obicei să dezvolte permanența obiectului când au aproximativ 8 luni, iar această abilitate devine mai rafinată când bebelușii ating vârsta de 10 până la 12 luni. În acel stadiu, sugarii pot găsi obiecte ascunse și încep să realizeze că părinții și îngrijitorii lor nu dispar doar pentru că nu pot fi văzuți, potrivit Clinicii Mayo.

Cercetările anterioare au demonstrat permanența obiectului la primate precum cimpanzeii (Pan troglodytes), bonobos (Pan paniscus), gorilele (Gorilla gorilla) și urangutanii (Pongo pygmaeus); și la nonprimate precum urși (Melursus ursinus și Helarctos malayanus euryspilus), câini (Canis lupus familiaris) și pisici (Felis catus), au raportat oamenii de știință pe PLOS One.


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3515 secunde