Putin anunță distrugerea de către Rusia a ultimelor sale arme chimice

176
Putin anunță distrugerea de către Rusia a ultimelor sale arme chimice - putin-1506604074.jpg
Președintele Vladimir Putin a anunțat, ieri, distrugerea de către Rusia a ultimelor sale stocuri de arme chimice, cu trei ani înainte de termen, relatează Reuters și AFP.


"Este un pas imens către o lume mai echilibrată, mai sigură", a adăugat președintele rus, în timpul unei videoconferințe cu responsabilii pentru distrugerea ultimelor stocuri de arme chimice de la Kizner, în regiunea Volga.


În total, 39.967 de tone de arme chimice vor fi distruse, potrivit agenției de știri Interfax.


Rusia și Statele Unite, care în timpul Războiului Rece au acumulat stocuri uriașe de arme chimice, s-au angajat să le distrugă până în aprilie 2012, în conformitate cu Convenția privind interzicerea armelor chimice din 1997. Ulterior, Rusia și SUA au anunțat că nu sunt în măsură să respecte acest calendar. Statele Unite au stabilit termenul de 2023 pentru distrugerea totală a stocului lor de arme chimice.


Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a salutat distrugerea de către Rusia a ultimelor sale arme chimice, moștenite din timpul Războiului Rece, și a felicitat Moscova.


"Finalizarea programului de distrugere verificată a armelor chimice din Rusia este o etapă importantă în vederea atingerii obiectivelor Convenției privind interzicerea armelor chimice", a declarat directorul general al OIAC, Ahmet Uzumcu.


"Arsenalul de arme chimice al Rusiei a fost distrus în complexul de distrugere a armelor chimice din Kizner, în Republica Udmurtia", a precizat OIAC. 


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5522 secunde