Războiul a schimbat data Crăciunului: Ucrainenii vor sărbători Nașterea Domnului pe 25 decembrie

206
2
Războiul a schimbat data Crăciunului: Ucrainenii vor sărbători Nașterea Domnului pe 25 decembrie - craciun-1689353787.jpg

Articole de la același autor

Rada Supremă de la Kiev a votat, vineri, în favoarea modificării datei la care ucrainenii celebrează Crăciunul, scrie Rador. Deputatul Iaroslav Jelezniak a precizat că Nașterea Domnului va fi sărbătorită pe 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie. Decizia este una total neobișnuită, datele sărbătorilor religioase fiind stabilite în mod tradițional de clerici și nu de instituțiile laice ale statului.


Decizia a fost luată ca măsură de distanțare față de Rusia.


Dacă până anul trecut aproape toți ucrainenii ortodocși sărbătoreau Crăciunul pe stil vechi (calendarul iulian), Biserica Ortodoxă a Ucrainei a decis iarna trecută pentru prima oară să lase la latitudinea parohiilor dacă sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, pe stil nou (calendarul gregorian), sau pe 7 ianuarie, pe stil vechi.


Măsura a fost adoptată ca urmare a faptului că Biserica Ortodoxă a Ucrainei, cu aproximativ 9,5 milioane de credincioși, a rupt legăturile cu Moscova și patriarhul rus Kirill după invadarea Ucrainei de către armata rusă.


Principala Biserică Ortodoxă din Ucraina se pronunța în luna mai pentru renunţarea la calendarul iulian.


„Astăzi, calendarul iulian este perceput ca fiind asociat cu cultura Bisericii Ruse”, a transmis acesta. Și Biserica Catolică din Ucraina, care revendică aproximativ 10% din totalul credincioşilor ucraineni, anunţa o modificare similară în februarie 2023.


Un sondaj guvernamental ucrainean realizat în decembrie 2022 a arătat că 59% dintre cei peste 1,5 milioane de respondenţi sprijină "mutarea" sărbătorii Crăciunului pe 25 decembrie. Ministrul ucrainean al Culturii şi-a exprimat şi el sprijinul pentru schimbarea calendarului, considerând că o astfel de modificare este "potrivită cu exigenţele timpurilor noastre şi ale opiniei publice"


Diferenţa dintre calendarul iulian şi cel gregorian


Împăratul roman Iuliu Cezar, în anul 46 î.Hr., adopta sistemul de calcul egiptean, sistem care s-a numit "calendarul iulian". În 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut o reformă, suprimând zece zile din calendar, astfel încât data de 5 octombrie a devenit 14 octombrie. De atunci, calendarul s-a numit "gregorian" sau pe "stilul nou".


În 1923, la un congres ţinut la Constantinopol, majoritatea Bisericilor Ortodoxe a hotărât să renunţe la calendarul iulian şi să adopte calendarul gregorian.


Au rămas, însă, câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neîndreptat - Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă şi Biserica Sârbă, precum şi Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepţia Vatopedului, care se numesc "pe stil vechi".




Comentează știrea

EUGEN
15 iulie 2023
CORP CERESC

AU AJUNS SI ASTIA SLUGII NICII CREDINTA NU O MAI REPECTA

EUGEN
15 iulie 2023
CORP CERESC

NU RAZBOIUL A SCHIMBAT DATA CRACIUNULUI ,PROSTIA SI MACHIAVELISMUL AU SCHIMBAT . NU DATA SE SCHIMBA EA RAMINE ACEEASI 25 DECEMBRIE CI CALENDARUL DIN IULIAN IN GREGORIAN

Pagina a fost generata in 0.6796 secunde