Ţările UE alocă 3,5 miliarde de euro pentru a continua înarmarea Ucrainei

208
Ţările UE alocă 3,5 miliarde de euro pentru a continua înarmarea Ucrainei - 1-1687352899.jpg
Ţările UE au convenit, miercuri, 21 iunie, să contribuie cu o nouă donaţie, de 3,5 miliarde de euro, la Instrumentul European pentru Pace (FEP), fond utilizat pentru finanţarea livrărilor de arme către Ucraina şi a misiunilor militare în străinătate, relatează agenţia AFP.

Ambasadorii celor 27 de state membre au ajuns la un acord la Bruxelles, a anunţat Suedia, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Înţelegerea va trebui să fie aprobată în mod oficial de miniştrii de externe în cadrul reuniunii lor din 25 iunie de la Luxemburg.

„Această decizie reafirmă angajamentul UE de a-şi sprijini partenerii în domeniul securităţii şi apărării”, a subliniat preşedinţia suedeză.

Suma iniţială de 5,7 miliarde de euro alocată pentru şapte ani acestui fond creat de statele membre în afara bugetului european a fost epuizată într-un an de conflictul din Ucraina. Statele membre au folosit banii pentru a finanţa armele şi muniţiile preluate din arsenalele lor şi trimise Kievului.

Mecanismul este alimentat de contribuţii din partea statelor membre, iar 66 % din finanţarea sa este asigurată de Germania, Franţa, Italia şi Spania.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.5373 secunde