Emmanuel Macron: „Contraofensiva ucraineană va dura câteva săptămâni, chiar luni”

234
Emmanuel Macron: „Contraofensiva ucraineană va dura câteva săptămâni, chiar luni” - 1-1686641226.jpg
Preşedintele francez Emmanuel Macron a confirmat că a început contraofensiva armatei ucrainene împotriva forţelor ruse, estimând că aceasta va dura câteva săptămâni, chiar luni, relatează agenţia AFP.

„Contraofensiva ucraineană a început în urmă cu câteva zile”, a spus Emmanuel Macron, alături de cancelarul german Olaf Scholz şi de preşedintele polonez Andrzej Duda, la Palatul Elysee.

„Intenţia este să se desfăşoare pe parcursul a câteva săptămâni, chiar câteva luni”, a adăugat preşedintele francez, care i-a primit pe liderii german şi polonez în formatul Triunghiului de la Weimar, o platformă pentru reuniuni regulate la vârf între cele trei ţări.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţase anterior că în Ucraina au loc acţiuni de contraofensivă şi defensive, fără a preciza dacă este vorba de contraofensiva majoră pregătită de mai multe săptămâni. Luni seară, guvernul ucrainean a precizat că şapte sate au fost recuperate de la forţele ruseşti în sudul şi estul ţării în cadrul acestor operaţiuni.

„Ne dorim ca această contraofensivă să aibă un succes cât mai mare, pentru ca apoi să declanşăm o fază de negocieri în bune condiţii”, a subliniat preşedintele francez.

Emmanuel Macron a confirmat, de asemenea, că Franţa va continua să-şi intensifice ajutorul militar acordat Ucrainei.

„Am intensificat livrările de arme şi muniţie, vehicule blindate, de suport logistic”, a amintit el, precizând că, de asemenea, s-a asigurat întreţinerea echipamentelor avariate în cursul luptelor.

„Vom continua conform calendarului pe care i l-am dat preşedintelui Zelenski în următoarele zile şi săptămâni”, a adăugat şeful statului.

Cancelarul Scholz a subliniat că Ucraina va fi susţinută atâta timp cât va fi necesar cu tancuri, artilerie, dar şi cu apărare antiaeriană.

„Războiul de agresiune purtat de Rusia este deja un eşec strategic şi geopolitic pentru agresor”, a insistat preşedintele Macron.

XXX

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, speră ca un succes al contraofensivei lansate de Ucraina împotriva forţelor ruse să poată constrânge pe preşedintele rus Vladimir Putin să negocieze pacea.

„Un succes al acestei contraofensive ar putea să facă două lucruri: să consolideze poziţia Ucrainei la masa negocierilor şi ar putea avea ca efect să-l preseze pe Putin să negocieze, într-un final, sfârşitul acestui război pe care l-a început”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă comună cu omologul său italian Antonio Tajani, aflat într-o vizită la Washington. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6106 secunde