Președintele Consiliului European, Donald Tusk:

"Responsabilitatea față de rezultatul negocierilor îi revine Marii Britanii"

121
1

Articole recomandate

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat marți, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că Marii Britanii îi revine responsabilitatea față de rezultatul negocierilor privind Brexit, el evocând chiar și un scenariu în care retragerea acestei țări din blocul comunitar nu ar mai avea loc. 


''În realitate, Londra este cea căreia îi revine responsabilitatea față de cum se vor încheia negocierile — cu un acord bun, fără niciun acord sau chiar fără niciun Brexit'', a spus Tusk într-o dezbatere consacrată rezultatelor Summitului UE din 19-20 octombrie, desfășurat la Bruxelles.


''Noi trebuie să rămânem uniți indiferent de turnura pe care o iau negocierile. Testul de rezistență cel mai dur încă nu a venit. Dacă vom eșua, negocierile se vor încheia cu înfrângerea noastră'', a continuat fostul premier polonez.


Europenii doresc să ajungă la un acord cu Londra cu privire la statutul cetățenilor UE aflați în Marea Britanie și al cetățenilor britanici din Uniunea Europeană după Brexit, ca și cu privire la frontiera dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.


La summitul UE de săptămâna trecută, liderii statelor UE au transmis totuși un semnal pozitiv Londrei, dând undă verde pentru începerea demersurilor juridice care vor permite lansarea rapidă a negocierilor privind o eventuală perioadă de tranziție după ieșirea Marii Britanii din UE, prevăzută pentru 29 martie 2019, și ulterior a negocierilor asupra unui acord comercial viitor între Londra și UE.


La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a estimat referitor la Brexit că executivul comunitar ''nu negociază în mod ostil'' și că el ''dorește o înțelegere dreaptă, corectă''.


Pe de altă parte, el a salutat acordul la care au ajuns luni seară, la Luxemburg, miniștrii muncii din statele membre ale Uniunii Europene în legătură cu revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor, subliniind importanța politicii sociale a UE.


''Peste câteva săptămâni ne reunim la Goteborg pentru un summit pe probleme sociale. Iată că în noiembrie 2017 trebuie să facem ceva ce ne-am asumat încă din noiembrie 2007. Este extrem de important ca în Europa politica socială să nu rămână la nivel de bune intenții și de promisiuni, ci ca ea să aibă conținut. Sunt bucuros că ieri (luni — n.r.) statele membre au reușit să se pună de acord asupra revizuirii directivei privind detașarea lucrătorilor'', a spus Jean-Claude Juncker.




Comentează știrea

Liviu Burebista
25 octombrie 2017
Se iese foarte greu din EUSSR

Acum se vede adevarata fata a hidrei , se pare ca este f. usor de intrat in rahat ( citeste UE) , dar foarte , foarte greu de iesit din aceasta mare inchisoare a popoarelor. Sau se va intampla la fel ca in 1989, ca sa scapi de blestemul UNIUNII sa fie nevoie de niscai revolutii.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0057 secunde