Revoltă în China

1200
Revoltă în China - china-1323957835.jpg
Pentru prima dată în istorie, Partidul Comunist Chinez a pierdut controlul asupra unui sat cu o populație de 20.000 de locuitori, scrie The Daily Telegraph. Revolta a început încă din septembrie în Wukan, localitate din provincia Guangdong, din cauza deciziei guvernului local de a expropria terenurile localnicilor, iar acum a ajuns la apogeu.

Ultimii oficiali ai Partidului Comunist au părăsit localitatea luni, după ce mii de oameni au ieșit pe străzi și au împiedicat poliția să exercite controlul asupra orașului. Poliția s-a retras și a instituit o blocadă a localității: nimeni nu are voie să intre sau să iasă, iar flota de pescuit a localnicilor este de asemenea blocată.

Nu este primul incident de acest gen în China - se estimează că zeci de mii de revolte publice mai mici sau mai mari au loc anual. Acesta stabilește însă un precedent, deoarece este cel mai amplu protest antiguvernamental, s-a întins pe o perioadă neobișnuit de lungă și a obligat practic partidul să facă un pas înapoi.

Disensiunile dintre localnicii din Wukan, un sat de pescari aflat în sud-estul țării, și guvern au început în urmă cu mai mult timp. Localnicii sunt nemulțumiți că statul le ia terenurile fără să plătească compensații la adevărata valoare. În septembrie, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea, au dărâmat un zid din jurul unui teren preluat de stat și au devastat mai multe birouri ale autorităților locale.

Ultimul val de revoltă, care a culminat cu gonirea tuturor oficialilor statului a pornit de la moartea unui localnic în detenție.

Xue Jinbo, care îndeplinea rolul de reprezentant al localnicilor în raport cu autoritățile a fost arestat săptămâna trecută. Luni, autoritățile au anunțat că a murit din cauza unor probleme cardiace.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5249 secunde