Iranul, pregătit să provoace o criză petrolieră majoră

1131
Iranul, pregătit să provoace o criză petrolieră majoră - iran-1323873084.jpg
Iranul spune că va exersa blocarea strâmtorii Hormuz, principala rută petrolieră maritimă a lumii. Un gest menit să ridice tensiunea în lume, în plină criză a relațiilor dintre Occident și Iran.

Un membru al comisiei parlamentare iraniene pentru securitate națională a anunțat încă de marți că armata își va exersa abilitatea de a bloca strâmtoarea Hormuz, cea mai importantă rută petrolieră din lume.

Parviz Sarvari a declarat agenției ISNA că armata este gata să înceapă manevrele pentru a exersa blocarea strâmtorii. "Dacă lumea dorește să facă regiunea nesigură, vom face lumea nesigură", a spus oficialul iranian, potrivit AFP.

Armata iraniană a refuzat să comenteze anunțul parlamentarului. Ministrul iranian al Energiei a declarat însă luna trecută că Teheranul ar putea folosi petrolul ca armă în cazul unui eventual conflict.

Prețul barilului de petrol Brent a crescut brusc cu 3,6% marți dimi-neață. Prețul a mai scăzut ulterior după ce Ministerul Iranian de Exter-ne a asigurat că strâmtoarea rămâne deschisă, iar OPEC a tăiat prognoza pentru volumul cererii de petrol din 2012 cu 100.000 de barili pe zi.

Aproximativ o treime din petrolul transportat pe mare trece prin strâmtoarea Hormuz, din Golful Persic, potrivit statisticilor oficiale.

Este vorba despre cea mai mare parte a petrolului exportat de Arabia Saudită, Iran, Emiratele Unite Arabe, Kuwait și Irak, dar și de gazul natural lichefiat exportat de Qatar. Blocarea strâmtorii ar provoca crește-rea explozivă a prețului petrolului.

Navele americane de război patrulează în regiune pentru a asigura securitatea căii maritime. Experții agenției private de informații Stratfor au precizat că, în cazul în care Iranul ar decide să blocheze strâmtoarea, SUA ar fi practic obligate să răspundă agresiv.

Stratfor apreciază însă că Iranul, care nu dorește să se angajeze într-un conflict, folosește amenința-rea cu blocarea strâmtorii ca o armă de descurajare a adversarului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
Stire din Actual : Marea Britanie abandonează UE
Pagina a fost generata in 0.5182 secunde