Statele Unite suplimentează trupele din Irak pentru a combate ISIS

97
Statele Unite suplimentează trupele din Irak pentru a combate ISIS - atac23-1460995596.jpg

Articole recomandate

Statele Unite vor desfășura militari suplimentari în Irak pentru a susține forțele irakiene în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a anunțat luni, la Bagdad, secretarul apărării, Ashton Carter, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

"Vom trimite forțe suplimentare", a declarat Carter, indicând totodată că elicoptere Apache vor participa la operațiuni de recucerire a orașului Mosul, căzut în mâinile SI. SUA vor desfășura de asemenea o nouă unitate de rachete de rază lungă pentru a sprijini forțele terestre irakiene în confruntările pentru Mosul. Există deja două astfel de baterii în Irak.

Potrivit unui înalt responsabil american din domeniul apărării, este vorba de circa 200 de militari suplimentari care vor fi trimiși în Irak. Numărul total al soldaților americani din această țară ar ajunge astfel la 4.100. Noile trupe vor fi desfășurate în apropierea liniei de front cu Statul Islamic, pentru a oferi consiliere forțelor irakiene.

Pentagonul va oferi de asemenea un sprijin de peste 400 de milioane de dolari milițiilor kurde peshmerga. Anunțul a fost făcut de Ashton Carter în timpul unei vizite la Bagdad în cadrul căreia s-a întâlnit cu comandanți americani, cu premierul irakian Haider al-Abadi și cu ministrul irakian al apărării, Khaled al-Obeidi. Carter nu s-a întâlnit și cu lideri kurzi în cadrul vizitei, însă a vorbit la telefon cu președintele regiunii kurde, Massoud Barzani.

Noile întăriri vor fi formate din consilieri, instructori, personal de aviație și forțe de securitate. Majoritatea noilor consilieri militari ar urma să provină din forțele speciale ale armatei, așa cum sunt și cei aproximativ 100 de consilieri aflați deja în Irak. Noua măsură urmărește să accelereze campania împotriva Statului Islamic. SUA au deja forțe speciale în Irak și Siria ca parte a acestei campanii.

Forțele irakiene - antrenate de armata americană și sprijinite de atacuri ale coaliției conduse de SUA - au reușit din decembrie să elibereze o parte din teritoriile pe care le cucerise SI din 2014. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 28 Februarie 2016
Stire din Actual : 31 de morți, în urma unui atentat terorist
Pagina a fost generata in 0.8961 secunde