Petrecere la New York

Statuia Libertății a împlinit 125 de ani

690
Statuia Libertății a împlinit 125 de ani - statueofliberty-1319834362.jpg
Party peste Atlantic. Statuia Libertății a împlinit, vineri, 125 de ani. Amplasată în New York, statuia e un cadou oferit de francezi,

în semn de prietenie, americanilor și a devenit între timp unul dintre simbolurile "Lumii Noi".

Statuia Libertății a fost, vineri, subiectul unei ceremonii inspirate de cea care a avut loc pe 28 octombrie 1886, în timpul inaugurării sale, în prezența președintelui american de la acea vreme, Grover Cleveland. Simbol universal al libertății, statuia realizată de un sculptor alsacian este o amintire dragă pentru milioane de imigranți. Timp de mulți ani, statuia era primul obiectiv american pe care aceștia îl vedeau după o lungă traversare a Atlanticului.

Vineri, 125 de imigranți, din peste 40 de țări, au primit cetățenie americană pe Liberty Island, insula pe care se află statuia, pe râul Hudson, la sud de Manhattan. În timpul ceremoniei oficiale, care a debutat cu imnul american și cu cel francez, s-a citit poemul gravat la baza statuii. Apoi, secretarul pentru Afaceri Interne al Statelor Unite i-a înmânat un cadou consulului general al Franței la New York, mulțumindu-i acestuia pentru cadoul făcut de Franța în urmă cu 125 de ani. O delegație alsaciană a fost, de asemenea, prezentă la ceremonie.

O mică flotă compusă din ambarcațiuni comerciale, publice și private a salutat Statuia Libertății, așa cum s-a întâmplat în urmă cu 125 de ani, show-ul încheindu-se cu un uriaș foc de artificii.

v v v

Statuia Libertății a fost oferită Statelor Unite de Franța, în 1886, pentru a celebra, cu zece ani întârziere, 100 de ani de la declarația de independență a SUA, pe 4 iulie 1776. Statuia din cupru, cu structură metalică, ce a fost concepută de Gustave Eiffel, atrage anual mai multe milioane de turiști. Ea figurează în patrimoniul mondial UNESCO din 1984.

Statuia Libertății are o înălțime totală de 92,99 metri - de la bază - și o greutate de 225 de tone. În 1984, a fost închisă pentru o primă restaurare, înainte de cea de-a 100 aniversare, marcată prin patru zile de festivități. A fost din nou închisă după atentatele de la 11 septembrie 2001, pentru mai mulți ani.

De sâmbătă, va fi din nou închisă - dar numai pentru un an, pentru lucrări de renovare interioară. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3605 secunde