Surpriză! Cine este alegerea UE la conducerea Fondului Monetar Internațional

126
Surpriză! Cine este alegerea UE la conducerea Fondului Monetar Internațional - 54551428571447909238338625-1564813075.jpg

Articole recomandate

Economista bulgară Kristalina Georgieva a fost desemnată vineri candidata UE la conducerea Fondului Monetar Internațional, contra-candidatul olandezul Jeroen Dijsselbloem acceptând rezultatul după a doua rundă de voturi, informează AFP și Reuters.

"O felicit pe Kristalina Georgieva pentru rezultatul voturilor europene de astăzi. Îi doresc succes deplin", a scris pe Twitter Dijsselbloem.

"Felicitări Georgieva pentru alegerea drept candidat european la conducerea FMI. În față tensiunilor globale în creștere este imperativă susținerea FMI ca simbol al multilateralismului", a declarat Mario Centeno, președintele Eurogrup.

"O veste bună și bine meritată", a declarat președintele Băncii Mondiale David Malpass, într-o declarație transmisă Reuters pe email. Georgieva "va aduce o conducere puternică și cunoștințe aprofundate despre țări", a apreciat Malpass.

"Doamna Georgieva a obținut sprijinul a 56% din țări, reprezentând 57% din populația 'UE, în timp ce Dijsselbloem a primit susținerea a 44% din statele membre, reprezentând 43% din populație", informează AFP citând o sursă de la Bruxelles, care a mai precizat că miniștrii de finanțe europeni aveau programată o conferință telefonică în seara de vineri pentru a analiza votul.

Georgieva, în vârstă de 65 de ani, este un politician de centru-dreapta. Apreciată pentru abordarea sa directă, Georgieva și-a construit cariera prin forțele proprii, urcând până în vârful ierarhiei Băncii Mondiale, unde a ajuns să ocupe postul de director executiv în 2017, după o experiență de aproape 7 ani la Bruxelles, unde a ocupat, în cadrul Comisiei Europene, posturile de comisar pentru cooperare internațională și dezvoltare, respectiv buget și resurse umane.

În cadrul Băncii Mondiale, Georgieva s-a făcut remarcată pentru susținerea acordată egalității de gen și combaterii schimbărilor climatice.

Pe profilul contului său de Twitter, Kristalina Georgieva are postată o imagine alb-negru a familiei sale și următorul comentariu: "Dintr-un sat din Bulgaria, CEO al Băncii Mondiale - așa arată posibilul".

Kristalina Georgieva vorbește curent limba rusă și și-a construit relații bune cu Moscova în urma experienței ca director pentru Rusia în cadrul Băncii Mondiale în perioada 2004 - 2007.

Ea și-a început cariera la Banca Mondială în 1993, după câțiva ani în care a predat, în special la prestigioasa Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA.

Nu s-a prezentat la niciun scrutin electoral în țara din care provine, Bulgaria, concetățenii descoperind-o practic odată cu numirea sa în cadrul Comisiei Europene. La nivel european, este afiliată dreptei moderate și pro-europene a Partidului popular European (PPE), conform AFP.

Guvernele statelor membre UE au înaintat o listă cu candidați, din care s-a detașat Georgieva, chiar dacă, pentru ca aceasta să preia postul, ar trebui modificate regulile FMI care impun ca directorii generali să aibă mai puțin de 65 de ani în momentul numirii.

Necesitatea acestei schimbări de reguli ar putea slăbi candidatura prezentată de UE dacă un număr suficient de mare de state membre ale FMI se opun modificării.

Conform opiniei unui oficial citat de Reuters, sprijinul UE și SUA ar fi suficient pentru a modifica regulile în cadrul acestei instituții internaționale, dominată în mod istoric de statele occidentale. Aceeași sursă a mai spus că Franța, care conduce procesul de selecție, a obținut deja sprijinul Washingtonului în acest sens.

Poziția de director general al FMI, pentru care candidează Kristalina Georgieva, a fost întotdeauna ocupată de un european. Până în iulie la conducerea FMI din Washington s-a aflat franțuzoaica Christine Lagarde, care a demisionat pentru a ocupa postul de președinte al Băncii Centrale Europene.

În ultimii ani, Kristalina Georgieva a mai fost candidată la conducerea ONU (2016), numele său fiind de asemenea vehiculat luna trecută de mai mulți lideri europeni pentru ocuparea posturilor de președinte al Comisiei Europene sau a Consiliului European.

Nominalizarea sa la conducerea FMI a fost văzută de unii ca o încercare de a da satisfacție statelor est-europene membre ale UE, după ce niciun candidat din fostul bloc comunist nu a fost selectat pentru cele cinci posturi de vârf ale instituțiilor Uniunii, în urma scrutinului europarlamentar din mai.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru postul de director general al FMI este 6 septembrie, iar selecția finală este așteptată să se încheie până pe pe 4 octombrie.



sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9423 secunde