Turcia amenință că va îngheța relațiile cu UE în timpul președinției cipriote

285
Premierul turc Recep Tayyipt Erdogan vrea ca dosarul cipriot să fie rezolvat înainte ca Ciprul - pe care Ankara nu îl recunoaște - să preia președinția semestrială a UE, în iulie 2012, și a amenințat că va îngheța relațiile cu UE, în caz contrar.

"Nu vom avea nicio discuție cu președinția cipriotă. Relațiile cu UE vor fi înghețate timp de șase luni", a avertizat Erdogan într-un interviu publicat, ieri, de ziarul Milliyet.

"Considerăm o rușine să ne așe-zăm la masa negocierilor alături de ei (ciprioții greci - n.r.), la ONU", a adăugat el.

"Nu vom negocia cu o țară pe care nu o recunoaștem", a subli-niat premierul turc, înainte de o vizită în partea de nord a insulei, pentru a comemora 37 de ani de la intervenția militară turcă din 20 iulie 1974. De atunci, insula mediteraneană este divizată în sectorul turc și sectorul grec, singurul recunoscut internațional.

De asemenea, Erdogan a exclus retragerea trupelor turce (35.000 de militari în prezent) din Republica turcă a Ciprului de Nord, recunoscută numai de Turcia.

Și șeful diplomației turce, Ahmet Davutoglu, a avertizat, săptămâna trecută, că dosarul cipriot trebuie rezolvat înainte ca Nicosia să preia președinția UE. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3409 secunde