Lecția învățământului turcesc

599
Lecția învățământului turcesc - 1d7c8d38c809bc29f8850c5ef62e11e4.jpg
În perioada 19-24 aprilie, cu ocazia sărbătorii copilului de etnie turcă, Ansamblul fol-cloric "Rapsodia Mării" de la Palatul Copiilor din Constanța a reprezentat România la cea de-a doua ediție a Festivalului de Folclor Internațional "Copiii din Balcani", organizat de Prefectura județului Edirne, prin Consulatul Turciei.
Ansamblul folcloric a fost format din șase perechi de copii având 10 ani și care a prezentat la festivitatea de deschidere prologul dobrogean, suita I și a II-a dobrogeană, suita din Moldova și suita din Oaș.
"Am avut șansa să-mi verific experiența didactică într-un context cultural european, iar copiilor să li se dezvolte spiritul competițional", ne declara cu entuziasm prof. Magda Kașta, instructor coregraf la Palatul Copiilor.

Un oraș plin de istorie
Edirne, fostul Adrianopole, capitală a Imperiului Otoman, se află la circa 225 km de Istanbul, cu o populație de 115.000 de locuitori, a oferit șansa elevilor constănțeni să viziteze obiective istorice impresionante.
În prima zi, copiii români au participat la o defilare și la o depunere de coroane în parcul Ataturk, iar din ziua următoare organizatorii au oferit un itinerariu turistic cu totul special. Primul obiectiv vizitat au fost grotele de pe cetate transformate în muzeu, care au constituit în perioada Imperiului depozit de armament și alimente. Apoi au vizitat biserica bulgărească, Muzeul de etnografie și arheologie, Moscheea Selimiye, de dimensiunile unui stadion cu 999 de ferestre, construită în 1575. O altă vizită impresionantă a fost la Health Museum, moschee cu pereți vopsiți în alb, unde bolnavii au fost tratați numai cu muzică.

O disciplină exemplară în școli
Experiența extraordinară petrecută la Edirne ne-a fost împărtășită de prof. Kașta, încă sub impulsul celor văzute și trăite.
"Grupul constănțean a fost repartizat la Școala «Ataturk», instituție care poartă numele fostului președinte al Turciei și al cărui portret există în toate clasele. De Zilele Școlii, mămicile au venit și sub ochii noștri au făcut dulceață din petale de trandafiri și patiserie turcească, iar noi le-am oferit un spectacol. Cu această ocazie, am aflat că din fondurile clasei se achiziționează uniforme pentru copii nevoiași. Uniforma este sfântă, fiecare școală având altă culoare de uniformă, iar de la cel mai bogat până la cel mai sărac o poartă cu drag. Acolo copiii se meditează în centre speciale, deci nu la profesori acasă, iar părinții plătesc impozit către stat. Exact ca în Grecia. Iar în funcție de notele obținute, elevii sunt direcționați către unitățile de învățământ.
La fiecare școală există cantine private și părintele plătește o taxă, iar copilul servește masa, exact ca sistemul francez. Cursurile se desfășoară de la ora 9 la ora 15. Totul este rezolvat foarte-foarte eficient", povestește prof. Kașta.
La începutul și la sfârșitul săptămânii, copiii turci spun rugăciunea în curtea școlii din care prof. Kașta a fost impresionată de aceste versuri: "Mulțumim celor care s-au jertfit, Îi asigurăm că n-au făcut-o degeaba". După care se intonează imnul.
O experiență impresionantă atât pentru copii, dar mai ales pentru cadrul didactic ce dă piept cu sistemul educațional românesc în permanentă căutare de soluții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.8347 secunde