Ultimatum pentru Coreea de Nord. Cu ce propuneri de negocieri vine Seulul

151
Ultimatum pentru Coreea de Nord. Cu ce propuneri de negocieri vine Seulul - coreea-1366902719.jpg
Coreea de Sud a propus, ieri, Coreei de Nord negocieri cu privire la complexul industrial inter-coreean de la Kaesong, în care accesul sud-coreenilor a fost interzis de către Phenian la 3 aprilie, și a amenințat-o cu o "acțiune gravă" în caz de refuz. 

"Noi propunem oficial reuniuni între cele două guverne", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Reunificării, Kim Hyung-seok, adăugând că Phenianul are termen să răspundă până vineri. "În cazul în care Coreea de Nord refuză aceste negocieri, vom fi nevoiți să decidem în legătură cu o acțiune gravă", în termen de 24 de ore, a adăugat ea.

Phenianul a interzis sud-coreenilor accesul în complex, situat pe teritoriul său, la aproximativ zece kilometri de frontieră, începând de la 3 aprilie. El a retras cei aproximativ 53.000 de salariați nord-coreeni, într-un context de tensiuni puternice în peninsulă.

Ultimatumul sud-coreean ar putea indica faptul că Seulul este pregătit să îi retragă definitiv sau cel puțin pe termen lung pe cei aproximativ 850 de angajați ai săi de la Kaesong, în mare parte cadre care conduc cele 123 de întreprinderi sud-coreene prezente în complex. Doar 176 dintre ei se află, în prezent, în complex.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a invitat, miercuri, Coreea de Nord să "ia în serios" oferta de dialog a Coreei de Sud, formulată încă de zilele trecute, în legătură cu viitorul complexului.

Kaesong este unica dovadă a unor eforturi de apropiere între cele două Corei, după înghețarea relațiilor bilaterale, în 2010. Complexul a generat în 2012 o cifră de afaceri de aproximativ 469,5 milioane de dolari (aproximativ 366 de milioane de euro), un ajutor nesperat în privința locurilor de muncă, plății unor impozite și furnizării de devize străine.

Complexul a rămas deschis, deși au existat excepții, pentru scurt timp.

Complexul a fost creat în urma "diplomației razei de soare" a Coreei de Sud, practicate în perioada 1998-2008, cu scopul de a încuraja contacte între cele două țări surori și inamice care se află, în mod teoretic, în conflict, având în vedere că Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistițiu, și nu cu un tratat de pace.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.266 secunde