Un bărbat paralizat de 10 ani poate să meargă din nou, cu ajutorul tehnologiei

121
Un bărbat paralizat de 10 ani poate să meargă din nou, cu ajutorul tehnologiei - paralizat-2-1685019499.jpg
Un bărbat care a rămas paralizat după un accident de bicicletă produs în urmă cu peste un deceniu şi-a recăpătat capacitatea de a sta în picioare şi de a merge natural, utilizând o tehnologie dezvoltată de cercetători din Elveţia, informează DPA.


Cercetătorii în ştiinţe neurologice de la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne (EPFL) au creat „o punte digitală wireless”, care poate să restaureze conexiunea întreruptă între creier şi măduva spinării.


Acea „punte digitală” este o interfaţă creier-măduva spinării, care i-a permis lui Gert-Jan Oskam să îşi recapete controlul asupra mişcării picioarelor, permiţându-i să stea în picioare, să meargă şi chiar să urce scările.


Cercetătorii elveţieni au spus că tehnologia lor i-a permis lui Oskam să îşi recupereze o parte din funcţiile cerebrale pierdute după acel accident, întrucât pacientul a prezentat anumite abilităţi motorii chiar şi după ce „puntea digitală” a fost oprită.


Potrivit autorilor invenţiei, această „reparaţie digitală a măduvei spinării sugerează că s-au dezvoltat noi conexiuni nervoase”.


Oskam, un inginer în vârstă de 40 de ani din Ţările de Los, locuia şi lucra în China atunci când a suferit un accident de bicicletă în 2011.


El a suferit vătămări la nivelul măduvei spinării şi şi-a pierdut capacitatea de a-şi mişca picioarele. „Nu putea să facă niciun pas”.


Neurochirurgul Jocelyne Bloch, care este şi profesoară la EPFL, a declarat: „Când l-am întâlnit pentru prima dată pe Gert-Jan, el nu putea să facă niciun pas, după o vătămare severă a măduvei spinării”.
Oskam a suferit două operaţii prin care i-au fost implantaţi electrozi în creier şi în măduva spinării pentru a realiza astfel o „punte digitală”.


Tehnologia foloseşte inteligenţa artificială pentru a converti gândurile despre mişcare în acţiuni, stabilind o legătură directă între creier şi regiunile din măduva spinării implicate în mers.


„Pentru prima dată, o punte digitală ocoleşte o zonă vătămată, restaurând comunicarea între două regiuni ale sistemului nervos central care erau până acum deconectate”, a explicat profesorul Courtine.
Oskam a dezvăluit că acum poate să meargă pe jos cel puţin 100 de metri, în funcţie de cum se simte în ziua respectivă.


El poate să meargă şi cu ajutorul unor cârje atunci când implantul este oprit, crescând astfel speranţele că tehnologiile precum aceasta ar putea restabili funcţiile nervoase pierdute.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3373 secunde