Terapie de mare ajutor în tratarea paraliziei cerebrale

285
Terapie de mare ajutor în tratarea paraliziei cerebrale - fond-tratamente-1681301662.jpg

Articole de la același autor

De foarte multe ori, paralizia cerebrală este cea mai frecventă cauză a dizabilității motorii la copii, precum și principalul motiv al dizabilității fizice severe. Pentru toţi aceşti micuţi, kinetoterapia reprezintă un pilon fundamental al tratamentului, deoarece îmbunătățește calitatea vieții lor. Specialiştii susţin că, atât la adulți, cât și la copii, stimulează tiparele de mișcare, reduce contracturile musculare și, mai presus de toate, oferă independență și autonomie.

Unele cercetări subliniază faptul că aceste măsuri terapeutice sunt esențiale pentru stimularea abilităților motorii, îmbunătățirea funcției cardiorespiratorii și reducerea riscului de complicații. Aceste tratamente sunt necesare pentru că paralizia cerebrală se referă la un grup de tulburări de dezvoltare ale mișcării și posturii care cauzează limitarea activității. „În cazul celor mici, boala se manifestă printr-un atac asupra creierului, în perioada fetală sau în primii cinci ani de viață, atunci când creierul este încă imatur. Cu toate că se caracterizează prin modificări ale sistemului motor, boala este însoțită şi de alte manifestări: tulburări senzoriale, probleme cognitive, dificultăți de comunicare, tulburări de percepție, probleme de comportament. În acelaşi timp, pacienţii pot suferi de incontinență urinară, probleme secundare musculo-scheletice, epilepsie. Prin urmare, depistarea precoce a dizabilităților și introducerea timpurie a fizioterapiei sunt o parte esențială a dezvoltării pacienților”, a precizat dr. Lorena Filip.

În primul rând, pentru a înțelege impactul kinetoterapiei în paralizia cerebrală, este necesar să o clasificăm. În acest fel, se poate determina abordarea adecvată și prognosticul evolutiv. Atenţie, însă! Tratamentul trebuie să fie individualizat, specializat și susținut în mediul familial, social și școlar. Din punct de vedere al tulburării motorii, însă, baza tratamentului este kinetoterapia, dar tehnica va depinde de gradul de afectare și de vârsta pacientului. De exemplu, metoda Bobath se bazează pe inhibarea reflexelor musculare anormale prin reducerea tonusului muscular. Astfel, sunt utilizate diverse tehnici cu scopul de a facilita postura normală, diferite tipare de mișcare și reflexele corecte. În acest sens, prezența mecanismelor reflexe posturale normale este esențială pentru aptitudinile motorii. Acestea includ reacții de redresare și echilibrare, inervație și modele de coordonare. Tratamentul încearcă să reducă tonusul muscular pentru a îmbunătăți mișcarea prin mobilizarea mușchilor și a articulațiilor rigide. De mare ajutor este şi banda de alergare cu suport pentru greutatea corporală. Această tehnică se bazează pe reflexul primitiv al nou-născutului și al bebelușului de a se ridica sau de a încerca să meargă pe o suprafață plană. În acest caz, persoana cu paralizie cerebrală este așezată pe o bandă de alergare pentru a simula mersul, cu sprijinul greutății corporale.

Acest lucru îmbunătățește echilibrul și crește forța musculară a membrelor inferioare, facilitând mersul fără sprijin. De asemenea, banda este utilă mai ales pentru cei cu paralizie cerebrală spastică, deoarece îmbunătățește capacitatea de a merge și reduce asimetria datorită distribuției greutății. Nu în ultimul rând, hidroterapia este, şi ea, recomandată, în paralizia cerebrală, utilizarea băilor terapeutice oferind mai multe avantaje. Astfel, pe lângă faptul că ajută la adaptarea mintală și cardiovasculară, băile permit restabilirea controlului echilibrului corpului şi promovează circulația sângelui și reglarea temperaturii, ceea ce scade ritmul cardiac.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2171 secunde