Alcoolismul afectează abilitățile cognitive ale adolescenților

90165
Alcoolismul afectează abilitățile cognitive ale adolescenților - alcool-1679309981.jpg

Articole de la același autor

În ultimii ani, consumul de alcool a devenit din ce în ce mai frecvent în rândul adolescenților. Din păcate, unii tineri încep să bea la vârste tot mai fragede. Având în vedere aceste date, este imperativ ca părinții să ia măsuri preventive. Pentru ca prevenția să fie eficientă, însă, este important să înțelegeți de ce tinerii consumă alcool. Medicii sunt de părere că ei subestimează riscurile la care se supun și găsesc o modalitate de a evita suferința și de a-și depăși temerile și limitările. Uneori, apare un sentiment de invulnerabilitate care îl face pe adolescent să creadă că nu va fi afectat de niciuna dintre consecințele alcoolului. Totuși, daunele pe care consumul excesiv de alcool le poate provoca organismului sunt cunoscute, dar atunci când vorbim de adolescenți, pentru că sunt în plină dezvoltare, consecințele pot fi mult mai grave.

În primul rând, alcoolul modifică acțiunea hormonală și afectează creșterea. Mai presus de toate, principalele consecințe sunt la nivel psihosocial. Dezvoltarea creierului nu s-a terminat, așa că alcoolismul la adolescenți le afectează abilitățile cognitive.

Apoi, atenția, memoria și învățarea pot fi grav afectate, consecințele fiind mai mari cu cât consumul de alcool este mai frecvent. În plus, anumite probleme psihologice (anxietate, depresie și stima de sine scăzută) pot apărea într-o măsură mai mare. De parcă acest lucru nu ar fi suficient,

s-a demonstrat că vârsta este legată de riscul de a dezvolta dependență. Pe lângă efectele directe asupra sănătății fizice și psihice a adolescenților, consumul de alcool poate genera o serie de probleme indirecte derivate din lipsa controlului impulsurilor: probabilitate mai mare de comportamente sexuale riscante, agresivitate crescută și comportament violent față de membrii familiei, colegii sau partenerii sentimentali. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4392 secunde