Intrăm în era energiei inteligente. Smart Energy Expo 2023 s-a deschis oficial, la Constanţa

1489

Articole de la același autor

Viitorul este al tehnologiei. Naţiunile puternice sunt în căutare de noi surse de energie, au stimulat inovarea, au dezvoltat cercetarea, totul pentru a crea plus valoare. România este codaşa Europei în domeniul smart-energiei, dar, lucru îmbucurător, se fac şi la noi paşi - astăzi, mai mici, poate mâine mai mari. Expoziţia-eveniment Smart Energy Expo 2023, care are loc, în aceste zile, la Constanţa, este un bun exemplu în această privinţă.

Organizată de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa şi Asociaţia pentru Dezvoltare Regională şi Politici Europene, expoziţia-eveniment Smart Energy Expo 2023 se desfăşoară, în această perioadă, la Pavilionul Expoziţional Constanţa.

Aflat la a doua ediţie, salonul oferă oportunităţi de comunicare şi contact direct între reprezentanţii mediului de business şi cei ai instituţiilor publice, realizarea condiţiilor pentru stabilirea de noi parteneriate de afaceri, conferinţe, dezbateri publice şi workshop-uri.

„Ediţia de anul acesta este una de nivel internaţional. Faţă de sezonul precedent, numărul expozanţilor s-a dublat, iar marea majoritate sunt firme din ţară şi din străinătate. Sperăm să existe oferte atractive, pentru că vom avea conferinţe şi ateliere demonstrative”, a declarat, în cadrul festivităţii de deschidere oficială, Ruxandra Serescu, director general al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa.

O şansă mare pentru România

La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, prezent la eveniment, a subliniat faptul că energia poate reprezenta o mare şansă a României pentru a crea un produs de export viabil.

„Este o bucurie pentru noi să vedem că această a doua ediţie este cu totul altceva, s-a dublat numărul de expozanţi, ceea ce dovedeşte că acest sector de activitate, energia, reprezintă o prioritate pentru noi, un punct de maxim interes şi probabil una din marile şanse ale României pentru a crea un produs de export viabil. Nu putem uita nişte clasamente europene, care arată că suntem cam pe ultimul loc la inovare-cercetare. Nu poţi să pozitivezi balanţa comercială a României, care a ajuns din păcate la 34,1 miliarde de euro după 2022, din exportul de cereale, vinuri, cherestea, gemuri şi alte produse alimentare. Trebuie să aducem valoare adăugată semnificativă, mare, care să conteze, iar energia poate fi un produs pentru export, alături de produsele industriei IT&C. O strategie cel puţin pe termen scurt şi mediu, pentru că, probabil, pe termen lung, şi mediul de afaceri din România va înţelege să creeze produse de maximă complexitate cu valoare adăugată mare. Mă bucur că acest sector al smart-tehnicii apare ca prioritate, iar Constanţa este pusă pe harta României în acest domeniu”, a declarat preşedintele Mihai Daraban. 




Conferinţe, workshop şi un schimb de bune practici

Smart Energy Expo 2023 reuneşte un număr important de expozanţi, cărora li se oferă ocazia de a prezenta produse şi soluţii din domeniul energiei regenerabile, componente pentru sisteme fotovoltaice, panouri fotovoltaice, invertoare, contoare, dar şi staţii de încărcare pentru maşini electrice, soluţii pentru iluminat şi alimentare cu energie electrică, independente de reţeaua convenţională, care să eficientizeze consumul de energie electrică şi termică cu ajutorul dispozitivelor smart home etc.

Nu lipsesc de la eveniment bănci, dornice de a oferi credite în domeniu personalelor fizice şi juridice, şi nici firmele asigurătoare.

După ce, joi, s-a făcut deschiderea oficială, ziua de vineri, 26 mai, este rezervată Conferinţei „Smart Energy Expo România 2023” şi Workshop-ului „Proiecte şi soluţii Smart Energy pentru localităţi şi companii.

Printre participanţii la conferinţă, se numără constănţeanul Sergiu George Niculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, secretarii de stat Ovidiu Cîmpean, Adrian Raulea (Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene), Adrian Foghiş, Dragoş Preda (Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii), Alexandru Stoica (Ministerul Lucrărilor Publice), Mariana Gâju, prim-vicepreşedinte Asociaţia Comunelor din România, sau Sorin Mierlea, preşedintele InfoConS, în timp ce Nicolas Alistar, câştigător în cadrul Competiţiei Internaţionale de proiecte BSUN Energy Innovation Challenge 2023, Manuela Catrina, director adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, ori Valerian Vreme, de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică Bucureşti, vor lua parte la workshop.

Sâmbătă, 27 mai, între orele 10.00-12.00, este programată Conferinţa „Surse de finanţare nerambursabile pentru eficienţă energetică, digitalizare, mobilitate urbană durabilă, ocupare, infrastructură publică şi competitivitate”, avându-i de data aceasta în prim-plan pe Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Durabile, Ştefan Roşeanu, preşedinte al Autorităţii pentru Reforma Feroviară, ori Eugen Opriţescu, consilier principal la Ministerul Economiei.

Duminică, 28 mai, în ultima zi a expoziţiei, între orele 9.30 şi 12.30, va avea loc un schimb de bune practici în domeniul energiilor regenerabile şi mobilităţii urbane. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4688 secunde