CĂLDURA LA BLOC sau MĂRUL DISCORDIEI între proprietari! În fiecare an, scandalurile se țin lanț

1631
4
CĂLDURA LA BLOC sau MĂRUL DISCORDIEI între proprietari! În fiecare an, scandalurile se țin lanț - 14novfond-1384437583.jpg

Articole de la același autor

Mulți locatari suportă frigul în propriile apartamente, pentru că unii vecini, în special pensionari, închid căldura de la subsolul blocului, pe motiv că "e destul de cald afară".


Toamnă de toamnă, când se pune problema începerii furnizării căldurii, asistăm la dispute interminabile între locatarii blocurilor pe tema alegerii celui mai potrivit moment. Având în vedere la cât de schimbătoare este vremea în ultimul timp, nici după ce se dă drumul la căldură, disensiunile nu dispar. Și asta, din cauză că mulți locatari, și în mod special pensionarii cu pensii mici, stau cu ochii pe termometru, și ori de câte ori li se pare că este prea cald afară, închid, cu de la sine putere, vanele de la subsolul blocului, fără să țină cont că în bloc există și copii mici, și persoane cu probleme de sănătate. 


"Nici măcar un anunț la avizier nu pun. O țin într-una că se gândesc la portofelul nostru. Dar uită că sănătatea, tot de portofel e legată. Și bruma de economie se duce, la mulți, pe pastile! Cred că RADET ar trebui să regleze temperaturile, ziua!" - ni s-a plâns Ana Sucian. 


Femeia consideră că nu îi sunt respectate drepturile de proprietar și, cu toate că acest sistem de închidere a căldurii de la subsol se practică în multe blocuri, vrea să știe "dacă este o manevră legală. Pot să fac și eu multe, de capul meu în bloc, dar știu că nu am acest drept. Nici măcar în familia mea nu pot să fac ce mă taie capul. De ce unii se cred stăpâni peste un bloc întreg, iar dacă le spui ceva, sar la gâtul tău? Eu am copil mic și pun radiatorul în priză, din cauza lor! Nici măcar șefii de la asociație nu sunt consultați de acești pensionari. Eu înțeleg că au pensii mici… Să se mute la țară, dacă nu fac față la cheltuieli!".


"Tupeu fără margini!"


Cei care consideră că închiderea vanei de la subsol este un "tupeu fără margini" au dorit să precizeze că nici pe ei nu-i dau banii afară din case, însă atrag atenția că, oricât de cald li s-ar părea unora că este afară, în această perioadă a anului "nu se poate trăi omenește fără căldură. Totuși, suntem la jumătatea lui noiembrie, noaptea este foarte rece, plus că pereții s-au răcit. Unii uită că nu mai suntem chiriași, că am cumpărat apartamentele și noi trebuie să hotărâm pentru noi" - este de părere o tânără locatară, care nu înțelege de ce majoritatea locatarilor se opun montării de repartitoare.


"Dacă nu vor căldură, să se debranșeze sau să-și pună centrală pe gaze!" (Aneta Onofrei). "Sărăcia e mare. Dacă n-aș avea copii mici, și eu aș închide vana, dar nu de capul meu. Aici e la comun, măcar să ne întrebăm unii pe alții, că la toți ne e greu! Ce tupeu fără margini au unii oameni!" (Luminița Trifu). 


Când este abuzivă oprirea vanelor


După cum ne-a explicat ing. Nicolae Stan, vicepreședinte în cadrul Uniunii Asociațiilor de proprietari, răspunzător de problemele tehnice, închiderea vanei de la subsol este o practică veche, dar și un etern motiv de scandal, având în vedere că în orice bloc locuiesc și vârstnici, și copii, și persoane cu probleme de sănătate, cărora frigul le face rău. Dar asta nu înseamnă că locatarilor le este interzis să închidă căldura, dacă asta doresc. 


Pentru ca fapta lor să nu fie abuzivă, este nevoie ca decizia să se ia de comun acord, astfel încât, în urma consultărilor, să se stabilească un program agreat de toți pentru închiderea căldurii. Mai ales că este o chestiune simplă, care nu afectează instalațiile comune. De recomandat ar fi să se închidă de la robinetul general, pe tur, ca să rămână sub presiune pe retur, câte ore și-au propus proprietarii. Dacă însă există proprietari care nu sunt de acord și, totuși, vana se închide, această faptă este un abuz. Practic, omul nu mai beneficiază de căldura la care are dreptul potrivit contractului, iar astfel de lucruri trebuie analizate în adunarea generală, pentru că niciun locatar nu are dreptul să ia decizii de interes comun în nume propriu.


Comentează știrea

moni
15 noiembrie 2013
nu e NONI

Sa se mute la tara pensionarii care n-au bani de incalzire. OK - pai si aia la tara cu ce sa se incalzeasca, adica ori e mai cald la tara ori sunt lemnele mocca. (In viziunea tinerei locatare). Bascha baboaiele la tara mai risca si cate-un viol la ceas de seara cand mosu tare aghioase in alalta camera. Asa barem la bloc le trage mosu de se aude si in vecini. Baba scapa numai cu de-ale gurii. Ce nu ganditi si asa .. Zi tu noni. ce parere ai ?

noni
15 noiembrie 2013
corect

Sustin ce spui si dau si un like !

Răspuns la: nu e NONI
Adăugat de : moni, 15 noiembrie 2013
Sa se mute la tara pensionarii care n-au bani de incalzire. OK - pai si aia la tara cu ce sa se incalzeasca, adica ori e mai cald la tara ori sunt...
admirator
15 noiembrie 2013
zvonerii si raspindacii

RADET au ramas in urma... Pai, mai fratilor, daca primaria suporta costul facturilor pentru cei fara bani, cum se opun aia? Aia fac gargara sa se dea drumu... Mai cititi formularele alea de ajutor la caldura. Chiar asa... Mai noni, mi-ai schimbat impresia. Si Moni..... Sunt 2 cazuri: aia care nu au repartitoare in bloc si care primesc caldura cand si cat vrea RADET si aia cu repartitoare. Iar la repartitoare, cei fara bani stau linistiti ca le da primaria bani. Pina la 100%. Dar asa stiu baietii si fetitele cu ochi albastri sa intretina atmosfera la inceputul iernii. Si mai e o nenorocirre: RADET iti ia 30% din costul caldurii teoretice, chiar daca inchizi robinetele din casa. De acord, acolo unde sunt tevi comune din otel sau fonta, aluminiu, pierderea e mare. Dar unde sunt tevi din plastice, pierderea-i insignifianta. De ce retin tot 30%? Cine nu vrea sa se supuna hotaririlor adunarii generale a proprietarilor, poate pleca la casa, vila sau bordei. Ii tine cineva cu forta? Puneti centrale de scara sau luati radiatoare cu energie electrica, motorina etc.... Mult mai ieftina! Vine iarna, incepe circul RADET! Mai terminati dreaci, odata. Zau ca ar trebui privatizati astia... Dar nu vinduti lui Mazare/Nicusor sau banditilor lor....

Gino
18 noiembrie 2013
CĂLDURA LA BLOC sau MĂRUL DISCORDIEI între proprietari! În fiecare an, scandalurile se țin lanț

Cum puteti sa faceti o asa paralela sau comparative!! Marul discordiei a fost intre persoane, oameni... Caldura tine de Associatii, Guvern, intretinere si da si bani!!!...

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 02 Noiembrie 2013
Stire din Social : Atenție la clauzele abuzive din contracte!
Sâmbătă, 26 Octombrie 2013
Stire din Eveniment : Furt din scara unui bloc din Constanța
Miercuri, 23 Octombrie 2013
Stire din Social : RADET va da drumul la căldură de vineri
Pagina a fost generata in 0.4179 secunde