Când nu sunteți obligați să purtați centura de siguranță?

1111
"Am auzit că dacă suferi de o anumită boală nu ești obligat să porți centura de siguranță. Pot afla care sunt bolile în discuție? Diana Felcer".

xxx

Se știe sau ar trebui să se știe că nepurtarea centurii de siguranță când călătoriți cu mașina este considerată contravenție nu doar pentru șofer, ci și pentru pasagerii unui autoturism, care se sancționează cu două sau trei puncte de amendă, punctul-amendă având valoarea de 70 de lei. La această sumă de bani se mai adaugă și două puncte de penalizare, deci suficiente metode pentru a nu trece cu vederea peste această obligație, care, de fapt, este în interesul pasagerului, putându-i salva viața în caz de accident.

Chiar și în aceste condiții, totuși, Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier prevede că persoanele care suferă de anumite afecțiuni sunt scutite de obligația de a purta centura de siguranță și, drept urmare, nu vor mai fi pasibile de amendă pentru acest fel de contravenție.

Bolile care duc la această scutire

Pentru a nu se trezi însă amendate, aceste persoane trebuie să aibă asupra lor certificatul medical care să ateste afecțiunea care contraindică purtarea centurii, cu menționarea duratei de valabilitate a acestuia.

Bolile pentru care se acordă scutire de la portul centurii de siguranță sunt prevăzute în Ordinul MS nr. 1246/2011 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se exceptează de la portul centurii de siguranță ocupanții unui autovehicul cu o capacitate mai mică de 3,5 tone și a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav. Aceste afecțiuni sunt următoarele: sindroame hemoragipare; sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive); leucemii acute și cronice; mielom multiplu; limfoame maligne; ciroza hepatică și cancerul hepatic cu ascită voluminoasă; status post toracotomie și sternotomie pentru diferite operații toracice, 3 luni postoperator; by-pass extraanatomic axilo-femural; pace-maker cardiac recent montat; afectiuni acute ale sânului; obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranță.

De asemenea, Ordinul Ministerului Sănătății mai prevede că certificatul medical de scutire pe motiv medical grav se eliberează într-un singur exemplar, la cerere, de către medicii din orice unitate sanitară în eviden-ța căreia se află persoana care solicită acest act. Medicul care a eliberat certificatul medical de scutire pe motiv medical grav nu este răspunzător pentru consecințele neutilizării centurii de siguranță, însă ideal ar fi să nu se profite de această scutire decât în situații excepționale, fără ieșire.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 08 Martie 2012
Stire din Cetățenești : Jeleu de cafea
Pagina a fost generata in 1.4296 secunde