Când pot fi acuzate asociațiile de proprietari de evaziune fiscală

1315
1
Când pot fi acuzate asociațiile  de proprietari de evaziune fiscală - 7novfondbunreclameblocuri-1352296531.jpg

Articole de la același autor

Disperați să nu acumuleze datorii, mulți locatari sunt cu ochii pe veniturile asociației și nu înțeleg de ce sumele obținute din închirierea spațiilor comune, reclame și din tot felul de alte surse nu sunt folosite pentru completarea facturilor la întreținere.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, asociația respectivă ar putea fi acuzată de evaziune fiscală, spune legea. 


Dacă pe vremea când prețul gigacaloriei le permitea să fie la zi cu obligațiile bănești către asociație nu dădeau cu anii pe la ședințe și nu manifestau niciun fel de interes față de bugetul asociației, nu cunoșteau nici măcar numele președintelui, acum, s-au schimbat complet datele problemei. Iar în blocurile unde se obțin bani din tot felul de activități exterioare, se iscă adevărate scandaluri din cauză că aceste câștiguri nu sunt introduse în fondul de rulment, fond folosit pentru plata întreținerii. 

"Sunt banii și cheltuielile noastre!"

Locatarii cu venituri modeste și copii în întreținere, după cum ei înșiși recunosc, par din ce în ce mai interesați de găsirea unor soluții pentru diminuarea cheltuielilor comune, dar și de chivernisirea ultimului leu provenit din venituri exterioare: "M-am interesat la asociație pe ce se duc banii din reclamele de pe bloc, avem și un spațiu închiriat, de ce nu se completează facturile la întreținere, că deja s-a dat căldură și știm ce ne așteaptă! Mi s-a spus că nu dă voie legea să bage banii în fondul de rulment, dar sunt tot pentru asociație!" (Ana Stângă). "Am cerut în scris la asociație să-mi comunice de ce nu se bagă toate veniturile în fondul de rulment, ca să ne fie și nouă mai ușor cu întreținerea, dar mi s-a răspuns că nu e legal. Doar nu-s bani de furat! Sunt și banii noștri, și cheltuielile noastre. Altfel, ne spun că locatarii au dreptul să hotărască tot ce e în interesul lor, dar numai să se facă adunări generale, să aprobe majoritatea. Se cam bat cap în cap chestiile astea, părerea mea!" (M. Ivașcu). "Eu și vecinii mei suportăm porcăria aia de reclamă, ne acoperă geamurile… Ni s-a spus că e mai convenabil să se facă pe asociație contractul. Numai că administratorul nu vrea să completeze facturile la întreținere, că nu-i permite legea. Ce lege o mai fi asta?" (Luiza Mocănaș).

Informații confuze

Bucătăria contabilă a asociațiilor de proprietari nu este chiar așa de simplă cum li se pare unora, iar legea nu permite ca banii să fie transferați dintr-un cont în altul, după cum apreciază locatarii, președintele sau administratorul. Ca președinte al Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari Constanța, Marcel Dragu ne-a explicat că sunt nenumărate situațiile în care locatarii se află în confuzie în ceea ce privește destinația, fie a fondului de rulment sau de reparații, fie a banilor pe care unele asociații îi încasează din tot felul de activități, iar asta naște controverse dintre cele mai ciudate.

Despre ce venituri este vorba?

Pentru înlăturarea suspiciunilor, este bine ca locatarii să știe că în aceste venituri sunt incluse sumele obținute din închirierea unor spații aflate în proprietate comună indiviză, a spațiilor pentru instalarea de reclame și pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum și orice alte venituri realizate din orice sursă, cu condiția de a îndeplini condițiile legale. Această categorie de venituri trebuie să se constituie, potrivit Legii nr. 230/2007, într-un fond special, ce se va folosi, exclusiv, pentru îmbunătățirea confortului și a eficienței condominiului, pentru întreținerea și repararea proprietății comune, deci tot în interesul locatarilor. Deși aceste sume se constituie ca surse proprii ale asociațiilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment și nici la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilități. Mai mult, pentru că astfel de fonduri sunt scutite de taxe și impozite, asociațiile care și-ar permite să le folosească pentru plata întreținerii ar putea fi acuzate de evaziune fiscală. În plus, aceste fonduri trebuie să ajungă în contul asociației și să fie folosite doar cu acordul adunării generale, în conformitate cu bugetul de venituri și cheltuieli aprobat de proprietari.


Comentează știrea

vleoanga victor
12 iunie 2013
evaziune asocatie propietari

este indamisibil sa fim furati de asa zisele asociatii ce se poate face legal

Articole pe aceeași temă

Marţi, 06 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 1.9497 secunde