Ce gătim astăzi

237
Ce gătim astăzi - sitecegatim-1393778975.jpg
Aperitiv. Ingrediente: un sfert de varză roșie rasă sau tocată cu mixerul, 3 linguri zeamă de lămâie, o lingură miere, 50 g stafide (o mână plină), o linguriță sucanat, 2 mere rase, o banană tăiată cubulețe, o ceapă mică tocată, o lingură ulei, o linguriță enibahar sau praf de nucșoară. Mod de preparare: Se amestecă bine mierea împreună cu zeama de lămâie, apoi se adaugă stafidele și se lasă 10 minute să se pătrundă. Se amestecă apoi cu restul ingredientelor și se aromatizează cu enibahar sau cu nucșoară, după preferință. Se ornează, dacă se dorește, cu nuci. 


Pui cu coniac. Ingrediente: 500 g carne fiartă de pui, o lingură pesmet alb, 8 crenguțe de busuioc, o lingură unt, sare, piper. Ingrediente pentru sos: 6 ouă, 300 g smântână, 2 linguri coniac, 2 linguri pesmet, 2 linguri pătrunjel și mărar tocate, sare, piper. Prepararea sosului: Se bat ouăle într-un castron, se adaugă smântâna, coniacul, verdeața tocată, sarea, piperul și două linguri de pesmet. Se amestecă energic, pentru o bună omogenizare. Apoi, carnea de pui fiartă se taie cubulețe, care se pun în sosul de smântână cu ou și se amestecă totul. O formă de yena dreptunghiulară se unge cu unt și se presară cu restul de pesmet. Amestecul de carne cu sos se toarnă în vas, se nivelează suprafața și se introduce vasul în cuptorul încins în prealabil. Se coace la foc potrivit, 40 - 50 de minute. Se poate servi atât caldă, cât și rece, porționată, ornată cu câte o crenguță de busuioc. 


Clătite cu lapte bătut. Ingrediente: 320 g făină, 500 ml lapte bătut, 60 g unt  topit (sau ulei), 2 ouă mari sau 3 mai mici, 2 linguri zahăr, 2 lingurițe praf de copt, o linguriță bicarbonat de sodiu, o linguriță de sare, 2-3 linguri ulei pentru prăjit, o cană de afine sau alte fructe de pădure (opțional), sirop de arțar, miere sau gem pentru servire. Preparare: Amestecați făina cu praful de copt, bicarbonatul, zahărul și sarea într-un vas adânc. Bateți în alt vas ouăle, împreună cu untul topit (sau uleiul) și laptele bătut. Amestecați ușor, cu telul, ingredientele uscate împreună cu cele umede. Mișcați telul ușor. Mai bine să rămână cocoloașe mici (care se vor sparge la prăjire) decât să bateți prea energic, deoarece clătitele vor deveni prea dense (grele). Încingeți o tigaie de fontă sau una antiaderentă (teflonată). Ungeți tigaia cu ulei. Puneți un polonic  de aluat (aproximativ 80 de mililitri). Neteziți cu dosul polonicului dacă este cazul. Opțional, puteți adăuga 3-4 fructe în aluatul din tigaie, spălate și uscate. Dacă tigaia este mare, puteți pune 2-3 clătite, cu condiția să nu se atingă între ele. După ce tigaia este încinsă, reduceți focul la o temperatură constantă. Rumeniți clătitele până când suprafața este plină de bule, fundul este rumen iar marginile par uscate. Întoarceți clătitele și continuați să prăjiți până când și cealaltă parte este rumenită (aproximativ două minute). Prăjiți toate clătitele și stivuiți-le una peste cealaltă. Pentru un gust mai bun, le puteți unge cu unt topit între ele. Se consumă cu gem sau ce preferă fiecare.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 03 Martie 2014
Stire din Cetățenești : Leacuri simple pentru coșuri
Luni, 03 Martie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Luni, 03 Martie 2014
Stire din Cetățenești : "Vreau la tata!"
Luni, 03 Martie 2014
Stire din Cetățenești : Ce ascund palpitațiile
Sâmbătă, 01 Martie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Sâmbătă, 01 Martie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Sâmbătă, 01 Martie 2014
Stire din Cetățenești : Semne care arată că ai bronșită
Pagina a fost generata in 2.5208 secunde