Medicul de gardă

Ce urmări are colesterolul prea mic?

650
"Toți medicii spun că dacă avem colesterolul mare, e periculos, putem face boli de inimă, accidente vasculare, infarct etc. Ce se întâmplă însă dacă e prea mică valoarea colesterolului față de limita normală, n-am auzit pe nimeni să explice. Sunt foarte curioasă ce pățesc oamenii care au colesterol prea mic, am un caz în familie. Vă mulțumesc pentru explicații". (Aura Lupu).

v v v
Stimată doamnă Lupu, aveți dreptate, majoritatea oamenilor sunt interesați ca valorile colesterolului să nu depășească limita maximă. Potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center, valorile extreme ale colesterolului, fie prea mari, fie prea mici, sunt dăunătoare orga-nismului. Cât privește situația pacienților cu valori prea mici ale colesterolului, organismul acestora începe să folosească proteine, consecințele răsfrângându-se direct asupra masei musculare, care va avea serios de suferit. De asemenea, tot colesterolul este cel care acționează asupra hormonilor sexuali, iar lipsa lui din alimentație poate predispune la tulburări endocrinologice și sexuale.
Pe de altă parte, când are valori prea mari, colesterolul începe să se depună pe pereții vaselor de sânge, care se rigidizează, se îngustează, urmările conducând, de multe ori, chiar la infarct. De aceea, ideal pentru sănătate este un echilibru, or, pentru menținerea acestui echilibru, un rol esențial revine alimentației.

Alimente bogate în colesterol
Printre alimentele cele mai bogate în colesterol sunt gălbenușul de ou și organele (ficatul, rinichii, creierul), apoi lactatele și carnea, inclusiv cea de pasăre cu grăsime. Cu mici excepții, carnea de pește este cea mai săracă în colesterol, iar fructele, legumele, alunele, nucile și rapița nu conțin deloc această substanță. Mișcarea este, de asemenea, benefică. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : "Halal vocabular la desene animate!"
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Care  sunt valorile normale ale colesterolului?
Vineri, 14 Octombrie 2011
Stire din Sănătate : Colesterolul îmbolnăvește picioarele
Pagina a fost generata in 0.9903 secunde