Medicul de gardă

"Cu un colesterolul mărit, pot mânca ouă și miel?"

917
1
"Am descoperit, la ultimele analize, un colesterolul peste limită, adică la nivel 260. N-am apucat să merg la doctor, însă aș vrea să știu dacă pot mânca ouă și miel de Paște? Mi s-a spus că sunt alimente care cresc și mai mult colesterolul. Vă mulțumesc și doresc Paște fericit colectivului de la Cuget Liber!" (Ileana Dan).

v v v

Într-adevăr, stimată doamnă Dan, o vreme, oul a fost considerat cel dintâi dușman în lupta împotriva colesterolului mărit. După cum ne-a explicat dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, studiile ulterioare au arătat însă că un consum moderat de ouă nu crește nivelul colesterolului din sânge (recomandarea fiind de două ouă pe săptămână). Trebuie amintit și faptul că oul este bogat și în nutrienți importanți precum vitaminele A și D, precum și în complexul de vitamine B și fosfor. Nici luteina și zeaxantina, care ajută acuitatea vizuală, nu lipsesc din compoziția sa. Cea mai bună modalitate de a scădea însă colesterolul din sânge este să renunțați la alimentele bogate în grăsimi saturate, echilibrul și nu abstinența fiind cheia unei diete sănătoase.

Mielul, consumat cu moderație

Cât privește carnea de miel, aceasta este bogată în colesterol, dar și proteine, având și o valoare calorică mare. Așadar, trebuie consumată tot cu moderație și numai cu garnitură de legume. Fiind vorba de o zi atât de specială, puteți mânca fără grijă și carne de miel, cu condiția ca mielul să fi avut înainte de sacrificare cel puțin 10 kilograme. Medicul folosește acest prilej pentru a-i atenționa și pe cei cu boli cardiovasculare, care prezintă risc de colici biliare sau pancreatită, că din cauza conținutului mare de proteine și lipide, carnea de miel poate provoca alergii. Cuvântul de ordine în perioada sărbătorilor este însă moderație! 

Comentează știrea

hmm
13 aprilie 2012
cosciug

Poti manca, desigur. Dar o intrebare am: ai cosciug pregatit? Locul de veci e cumparat? E bine sa te asiguri...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.325 secunde