"Cine dracu a mai inventat și concediul ăsta?"

1164
Este replica unui patron care își avertizează salariata însărcinată că dacă insistă să intre în concediu de risc maternal, riscă să fie concediată.
"Sunt însărcinată în luna a treia, am probleme foarte mari, dar cu toate astea, șeful nu vrea să audă de concediu de risc maternal pe motiv că nu are om calificat așa de bine ca mine și nici nu-și permite financiar luxul ăsta. Văzând că nu mă las, a pus-o pe doamna de la Personal să ia legătura cu ginecologul meu. Nu știu din ce motive, dar ginecologul a pasat-o la medicul de familie. E curios pentru mine din cauză că exact același ginecolog, care mi-a spus că am uter cicatriceal, mi-a atras atenția că mă paște din nou avortul în orice moment dacă nu stau la pat. Medicul de familie, probabil s-a speriat pentru cariera lui, nu știu, a expediat-o la ginecolog. Bineînțeles că șefa Personalului i-a spus toate astea patronului, care atâta aștepta ca să mă ia pe sus: «Cine a mai inventat și concediul ăsta? N-am eu bani de aruncat! Voi vă credeți prințese, nu gravide!». A urlat ca să audă și o altă colegă, tot însărcinată. Îi sunt recunoscătoare șefului că, după atâtea restructurări, nu m-a trimis în șomaj, dar situația mea e la limită, am și o vârstă, nu pot să risc, dar nici demisia nu mi-o permit. Legile astea s-au tot schimbat și aș vrea să știu dacă patronul este obligat prin lege să-mi aprobe acest concediu și în ce condiții se acordă el și cine îl plătește? Mii de mulțumiri pentru înțelegere. G.O., 39 ani".

"Multe femei pierd pentru că nu-și cunosc drepturile!"
Concediul de risc maternal este un drept, de care specialista în resurse umane Luana Luca, ne-a explicat că poate beneficia atât gravida salariată, cât și mama care își reia activitatea după efectuarea concediului de lăuzie, cu condiția să desfășoare o activitate care priezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii și alăptării. Asta, în situația în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îi modifice în mod corespunzător condițiile și/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, potrivit recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.

Se acordă integral sau fracționat
Este bine să se știe că acest drept se poate acorda, fie în întregime, fie numai o perioadă (cu condiția ca în total să nu depășească 120 de zile), de către medicul de familie sau de către medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens. De reținut că nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislația muncii privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.
Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizație care se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și al cărui cuantum reprezintă 75 la sută din baza de calcul. Totuși, el se plătește de angajator cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, urmând ca abia după aceea, acesta să-și recupereze banii din bugetul asigurărilor de sănătate. Și nu în ultimul rând, concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără a fi condiționate în vreun fel de stagiul de cotizare al beneficiarului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Februarie 2011
Stire din Cetățenești : "Fumurile" lui Mazăre...
Pagina a fost generata in 0.9157 secunde